fondul științescu anunță bugetul și înscrierile pentru ediția a 7-a la sibiu

Fondul Științescu Sibiu revine cu cea de-a 7-a ediție! Fundația Comunitară Sibiu (FCS) lansează Fondul Științescu 7.0, la care sunt așteptate proiecte din sfera STEAM, cu focus pe inteligența artificială, tema ediției fiind „Științescu meets AI”. Cei interesați pot aplica până pe 25 noiembrie, bugetul total al acestei ediții fiind de 99.000 lei.

fondul științescu anunță bugetul și înscrierile pentru ediția a 7-a la sibiu

Fondul Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale care stârnesc pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor și tinerilor între 6 și 19 ani. La ediția din acest an, Fundația Comunitară Sibiu va oferi granturi (finanțări nerambursabile) în valoare totală de 99.000 de lei pentru echipe formate din profesori, învățători, organizații neguvernamentale, părinți, elevi de liceu, studenți și/sau specialiști din domeniile STEAM, care își doresc să creeze astfel de proiecte în școlile și liceele din Sibiu, atât în mediul urban, cât și rural.

fondul științescu anunță bugetul și înscrierile pentru ediția a 7-a la sibiu

„Cu ajutorul Fondului Științescu, vrem să generăm o schimbare sistemică în România în ceea ce privește dezvoltarea educației STEAM, în acord cu abilităţile şi cunoştinţele necesare următoarei generaţii de inovatori, iar județul Sibiu poate deveni astfel un centru al inovaţiei în educaţia pentru ştiinţe. La această ediție, ne dorim echipe multidisciplinare de aplicanți, care să faciliteze accesul copiilor și tinerilor din orașul Sibiu, mediul rural și urban mic al județului Sibiu la educaţia STEAM. În contextul actual, inteligența artificială devine din ce în ce mai relevantă în multiple industrii, educație și cercetare, iar integrarea acesteia ar putea îmbogăți formarea elevilor și studenților, pregătindu-i pentru viitoarele provocări tehnologice”, a declarat Mădălina Pîșcu, director de programe la Fundația Comunitară Sibiu.

fondul științescu anunță bugetul și înscrierile pentru ediția a 7-a la sibiu

Astfel, începând cu această ediție, direcția AI devine o parte importantă a Fondului Științescu Sibiu, care va fi un catalizator pentru dezvoltarea abilităților tehnice și de inovare ale tinerilor și ar putea contribui la formarea unui ecosistem educațional mai conectat la cerințele viitorului. Proiectele propuse și implementate pot ajuta elevii să se familiarizeze și să înțeleagă aplicativitatea inteligenței artificiale, prin utilizarea programelor, aplicațiilor etc. de AI. De asemenea, fondul este deschis și pentru proiecte axate pe alte arii STEAM, care ajută elevii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să  aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI. Totuși, sunt încurajate proiectele inovatoare care pun un accent consistent pe domeniul AI.

fondul științescu anunță bugetul și înscrierile pentru ediția a 7-a la sibiu

Cum ar trebui să arate proiectele finanțate?

Pe baza consultărilor preliminare cu mai multe categorii de posibili participanți, sunt așteptate proiecte din următoarele categorii (lista este orientativă și ilustrativă):

  • Proiecte care încurajează elevii să se familiarizeze și să înțeleagă aplicativitatea inteligenței artificiale, prin utilizarea programelor, aplicațiilor etc. de AI;
  • Proiecte educaționale care includ activități de tipul „do-it-yourself” în domenii cum ar fi electronică, robotică, printare 3D și activități legate de meșteșuguri și arte;
  • Evenimente care promovează educația pentru științe și tehnologie (târguri, expoziții, tabere, competiții pentru elevi, expediții, drumeții);
  • Aplicații practice și experimente inedite care ilustrează conceptele teoretice din știință;
  • Inițierea și dotarea de cluburi de programare și robotică în școli sau spații educaționale alternative;
  • Activități din domeniul ecologiei și al protecției mediului;
  • Programe educaționale non-formale (peer learning, schimburi de experiență);
  • Proiecte care stimulează gândirea științifică și care îi transformă pe elevi din consumatori în creatori de tehnologie.

Termenul limită pentru a aplica și modul de aplicare

Ghidul aplicantului și calendarul complet al ediției a 7-a se găsesc pe sibiu.stiintescu.ro. În ceea ce privește formularul de aplicare, acesta poate fi completat pe sibiu.grantmanager.ro până în data de 25 noiembrie 2024, ora 12.00 pm (la prânz).

Fiecare aplicant poate depune mai multe proiecte, însă va primi finanțare pentru un singur proiect. Selecția proiectelor va fi făcută de un juriu independent, format din experți în educație, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi persoane active din comunitatea locală. Proiectele câștigătoare vor fi anunțate pe data de 5 decembrie, urmând să își desfășoare activitatea între lunile decembrie 2024 – iunie 2025.

În afară de finanțare, FCS oferă celor interesați să deruleze astfel de proiecte instruire și consultanță pentru scrierea și implementarea proiectelor. Organizatorii vor oferi suport echipelor de proiect pentru comunicare, motivarea şi implicarea elevilor şi management de proiect.

Fondul Științescu Sibiu 7.0 este implementat de Fundația Comunitară Sibiu, în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR – Federația Fundațiile Comunitare din România, împreună cu partenerii locali Fundația Bosch România și Visma Sibiu, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

Ultima oră