Poliția Română a lansat o aplicație prin care cetățenii pot face sesizări atunci când observă șoferi care au un comportament agresiv în trafic. Sibienii au început să facă reclamații.
Platforma prin care oamenii pot face sesizări cu privire la șoferii agresivi în trafic a fost lansată duminică. În primele zile de la operaționalizarea acestui hub de servicii, trei reclamații au fost depuse de către sibieni.
Polițiștii sibieni au în lucru sesizările ce îi vizează pe șoferii agresivi în trafic. „De la data operaționalizării secțiunii ESAR pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la nivelul județului Sibiu au fost recepționate 3 astfel de sesizări, aflate în lucru”, a precizat Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.
Cum funcționează platforma
Sesizările sibienilor trebuie să conțină, în mod obligatoriu, datele de identificare, precum nume, prenume și codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon și adresa de corespondență, declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura.
Participanții la trafic pot face sesizări atunci când alți conducători auto au un comportament agresiv pe drumurile publice, când fac depășiri periculoase, când intimidează alți șoferi ori când claxonează excesiv. De asemenea, oamenii îi pot reclama pe șoferii care fac derapaje controlate, cât și pe cei care accelerează motorul cu scopul de a-i speria pe ceilalți participanți la trafic.
Șoferii agresivi în trafic riscă să le fie reținut permisul de conducere, dar și amenzi cuprinse între 660 și 825 lei.