Poliția Sibiu a găsit metoda prin care să fie găsiți rapid copiii dați dispăruți
foto: arhivă

Polițiștii au găsit un mecanism prin care îi pot găsi mai rapid pe copiii dați dispăruți. Sibienii îi pot ajuta și ei pe oamenii legii oferindu-le informații despre minorii căutați. 

În ultimele zile, sibienii au primit pe telefoanele mobile mesaje prin sistemul RO-Alert, care anunțau dispariția a doi copii, o fată din județul Hunedoara și un băiat din județul Sibiu. Din fericire, ambii minori au fost găsiți rapid de polițiști și s-au întors în siguranță în sânul familiei. 

Citește și: Fetița din județul Hunedoara, dată dispărută, a fost găsită

În astfel de cazuri, pentru depistarea locației minorilor, Poliția Română face căutări în teren, iar mai nou se folosește și de sistemul RO-Alert. Scopul acestuia este ca mesajul să ajungă la cât mai multe persoane, cât mai rapid, astfel încât cetățenii dispăruți să fie găsiți cu celeritate. 

Arealul de difuzare, în cazul persoanelor dispărute, se conturează în funcție de informațiile și indiciile de care dispun autoritățile cu privire la direcția de deplasare, la eventualele puncte de interes ale persoanei sau la diferitele contacte pe care le cunoaște. Spre exemplu, în cazul copilului dispărut săptămâna aceasta din Sibiu, a fost trimis mesaj RO-Alert doar în Sibiu, neexistând indicii că ar fi plecat în alt județ, așa cum a fost în cazul fetiței din Petroșani.

Noua modalitate de căutare dă roade, iar cetățenii sunt implicați și ei în proces. Spre exemplu, în cazul adolescentului dispărut din Sibiu, o persoană a anunțat că l-a văzut în zona de nord a municipiului, fapt ce le-a permis polițiștilor să realizeze un eventual traseu, găsindu-l astfel într-un mijloc de transport în comun. 

Citește și: Acțiune amplă de căutare a unui adolescent de 15 ani din Sibiu. Polițiștii l-au găsit într-un autobuz

Sistemul RO-Alert poate fi folosit de autorități atât pentru avertizarea populației în cazul condițiilor meteo extreme, cât și pentru depistarea unor persoane răpite, plecate voluntar de la domiciliu, îndeosebi când este vorba despre categorii vulnerabile, cum sunt copiii, persoanele vârstnice și persoanele cu afecțiuni medicale. 

Ultima oră