A apărut medicamentul care salvează inimile oamenilor după infarct

După un infarct, inima are o capacitate foarte limitată de a se regenera și dezvoltă cicatrici pentru a-și menține structura. Cicatricile împiedică inima să pompeze sângele eficient, ducând adesea la insuficiență cardiacă. Acum, cercetătorii au dezvoltat o terapie care ar putea schimba situația.

A apărut medicamentul care salvează inimile oamenilor după infarct

Echipa de la Centrul de medicină regenerativă UCLA a creat un medicament care poate împiedica formarea țesutului cicatricial în inimă, principala cauză a insuficienței cardiace post-infarct.

În prezent, jumătate dintre pacienții care dezvoltă insuficiență cardiacă după infarct nu supraviețuiesc mai mult de cinci ani, scrie shiawaves.com, relatează Mediafax.

„În ciuda frecvenței atacurilor de cord, opțiunile de tratament au rămas neschimbate în ultimele decenii”, explică dr. Arjun Deb, coordonatorul studiului.

Noua terapie folosește un anticorp special conceput pentru a bloca proteina ENPP1, care provoacă inflamație și cicatrici în inimă după infarct.

Testele pe șoareci au dat rezultate spectaculoase: doar 5% dintre animalele tratate au dezvoltat insuficiență cardiacă severă, în grupul netratat, 52% au avut probleme grave. De asemenea, o singură doză de medicament a fost suficientă pentru a îmbunătăți semnificativ vindecarea inimii.

Cercetătorii plănuiesc să înceapă testele pe oameni la începutul anului 2025. Pacienții ar urma să primească o singură doză de medicament imediat după infarct, în perioada critică pentru vindecare.

„Este posibil să descoperim o nouă clasă de medicamente care îmbunătățesc repararea țesuturilor”, spune dr. Deb, sugerând că tratamentul ar putea fi folosit în viitor și pentru alte organe.

Ultima oră