Sobele pe gaz omoară anual 40.000 de europeni, dublu față de numărul victimelor accidentelor rutiere, prin gazele toxice pe care le emit în timpul gătitului, relatează un raport sprijinit de Fundația europeană pentru climă.
„Amploarea problemei este mai gravă decât am crezut”, avertizează Juana María Delgado-Saborit, cercetător principal la Universitatea Jaume I din Spania, conform The Guardian, citează Mediafax.
România se află într-o situație îngrijorătoare, fiind printre țările cu cel mai mare număr de gospodării care folosesc gaz la gătit – peste 60%, alături de Italia, Țările de Jos și Ungaria.
Cercetătorii au descoperit că 36.031 de decese premature apar anual în UE din cauza aragazurilor.
O persoană care gătește la aragaz își reduce viața cu aproximativ doi ani. Experții spun că cifrele sunt chiar mai grave în realitate, pentru că studiul a luat în calcul doar efectele dioxidului de azot (NO2), nu și ale altor gaze nocive precum monoxidul de carbon și benzenul.
„La fel ca țigările, oamenii nu s-au gândit prea mult la impactul asupra sănătății – și, la fel ca țigările, mașinile de gătit cu gaz sunt un mic foc care ne umple casa cu poluare”, explică Sara Bertucci de la Alianța Europeană pentru Sănătate Publică.
Pentru protecție, specialiștii recomandă deschiderea ferestrelor și folosirea hotei în timpul gătitului.