impactul halloweenului în românia. s-au scumpit dovlecii
foto pexels.com

Creșterea popularității Halloweenului în România și seceta severă au avut un impact semnificativ asupra prețurilor dovlecilor, un kilogram ajungând să coste cu până la 2 lei mai mult comparativ cu anul trecut. Producătorii se plâng că seceta le-a afectat grav recolta, iar în ciuda scumpirii, aceștia continuă să înregistreze pierderi.

impactul halloweenului în românia. s-au scumpit dovlecii

„Prețul este de 5 lei pentru un kilogram, în funcție de mărime și grosime”, a declarat un fermier. Aceasta a explicat că temperaturile ridicate din vara aceasta au dus la deteriorarea unei mari părți a recoltei, însă, datorită sistemelor de irigare, o parte din dovleci au putut fi salvați, notează digi24.

În ciuda creșterii prețurilor, românii continuă să cumpere dovleci pentru a-i folosi la plăcinte sau pentru a-i sculpta și picta, păstrând astfel tradiția de familie. „Este o tradiție de familie; de când eram mic, sculptam dovleacul. Din 2020, însă, prețurile au crescut”, a adăugat un alt consumator.

Sezonul dovlecilor este așteptat cu nerăbdare de românii din toată țara, în special de copii. Un festival recent din Capitală a adunat peste 60.000 de participanți, care s-au îmbrăcat în costume specifice. Evenimentul a inclus o paradă a costumelor și spectacole susținute de artiști care au performat pe picioroange, aducând bucurie și distracție comunității.

Cu toate acestea, producătorii speră că prețurile se vor stabiliza în viitor, astfel încât să poată susține afacerile și tradițiile legate de acest sezon.

Ultima oră