trecem la ora de iarnă în weekend. dăm ceasurile cu o oră înapoi
foto Pixabay

România se pregătește pentru trecerea la ora de iarnă 2024, programată pentru weekendul următor. În noaptea de 26 spre 27 octombrie, ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, astfel că ora 04:00 va deveni ora 03:00. Această schimbare va permite românilor să se bucure de o oră suplimentară de somn, iar duminică va fi cea mai lungă zi din an.

trecem la ora de iarnă în weekend. dăm ceasurile cu o oră înapoi

După această ajustare, România va fi la o diferență de două ore de Ora Universală (GMT), comparativ cu cele trei ore în timpul orei de vară. Schimbarea orei se face de două ori pe an, în martie și octombrie, iar în acest an, trecerea la ora de iarnă este programată pentru ultima sâmbătă din octombrie, notează ziarul Libertatea.

Specialiștii avertizează că, deși dormim o oră în plus, schimbarea orei poate afecta rutina zilnică a multora, cu posibile efecte negative asupra stării de bine, cum ar fi stări de tristețe sau dificultăți de concentrare. Această ajustare se face în weekend, pentru a minimiza impactul asupra programului zilnic.

CFR a anunțat că mersul trenurilor nu va fi afectat de schimbarea orei. Trenurile de călători care pleacă după ora 04:00 vor respecta orarul în vigoare, iar cele aflate deja în circulație se vor adapta noului program.

Deși discuțiile privind renunțarea la schimbarea orei au avut loc în Parlamentul European, decizia rămâne în suspans, fără o implementare concretă. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a subliniat că, deși s-a obținut o majoritate în PE pentru a renunța la schimbarea orei, guvernele statelor membre nu au ajuns la un consens, lăsând lucrurile neschimbate pentru moment.

Astfel, România va continua să alterneze între ora de vară și ora de iarnă, cel puțin pentru o perioadă nedeterminată.

Ultima oră