momentul accidentului produs de elvețianul drogat, filmat de o cameră de bord. au fost sau nu folosiți ca „scuturi umane” șoferii opriți în trafic? (video)

Accidentul provocat duminică de elvețianul drogat și fără permis de conducere a fost surprins de o cameră de bord. Una dintre victimele evenimentului, care i-a acuzat pe polițiști că i-au folosit pe șoferi drept „scuturi umane”, a făcut publice imaginile.

momentul accidentului produs de elvețianul drogat, filmat de o cameră de bord. au fost sau nu folosiți ca „scuturi umane” șoferii opriți în trafic? (video)

video
play-sharp-fill
Accidentul provocat duminică de elvețianul drogat și fără permis de conducere a fost surprins de o cameră de bord. Una dintre victimele evenimentului, care i-a acuzat pe polițiști că i-au folosit pe șoferi drept „scuturi umane”, a făcut publice imaginile. 

Momentul accidentului de duminică de la Șelimbăr, produs de elvețianul de 19 ani, drogat și fără permis de conducere, a fost surprins de o cameră de bord montată pe un autoturism aflat în trafic. Imaginile au fost publicate de Andrei Ghica, una dintre victimele afectate de evenimentul rutier. 

Imaginile surprind mai multe autoturisme care staționează pe ambele benzi ale sensului de mers spre Sibiu. Doi polițiști apar în cadru încercând să arunce dispozitivul de tip „spike”, care avea rolul de a opri forțat mașina șoferului fugar. În scurt timp, în cadru apare și mașina condusă de elvețian, cu peste 100 de kilometri la oră, cum intră printre vehiculele staționate și le acroșează pe trei dintre ele. După accident, se poate observa cum șoferul elvețian își continuă drumul, pe urmele lui fiind un echipaj de poliție. 

Andrei Ghica, sibianul care a publicat imaginile și care a fost victima acestui accident teribil, i-a acuzat, zilele trecute, în mod public, pe polițiști că i-au folosit pe șoferi drept „scuturi umane”. 

„Nu eram acolo pentru că era trafic aglomerat sau pentru că așteptam să intrăm în intersecție. Am fost opriți de poliție, clar și fără echivoc, prin gestul agentului de circulație care a ridicat mâna, iar noi ne-am conformat. Am format astfel o barieră, pe ambele benzi de circulație, ceea ce a permis urmărirea fugarului să se transforme într-un pericol direct pentru noi. (…) Oamenii ar putea crede că noi eram acolo pur și simplu, în trafic, fără legătură cu intervenția poliției. Dar realitatea este că poliția ne-a pus în această situație periculoasă și ne-a folosit ca un scut împotriva fugarului”, a declarat Andrei Ghica pentru Ora de Sibiu. 

Citește și: Una dintre victimele care acuză ca au fost folosite ca scut uman în accidentul provocat de elvețian contestă versiunea Poliției referitor la dinamica intervenției

Într-o conferință de presă, adjunctul șefului IPJ Sibiu, Lucian Tarnu, și șeful Serviciului Rutier Sibiu, Bogdan Maxim, au declarat că polițiștii nu au folosit șoferii drept scuturi umane, ba mai mult, au reușit să minimizeze consecințele evenimentului. „Vreau să fac o precizare foarte importantă. Sub nicio formă și în nicio împrejurare nu s-au folosit, după cum se vehiculează în spațiul public, alte vehicule, alți participanți la trafic, ca scuturi pentru a genera oprirea în trafic a autorului unei infracțiuni”, a spus Bogdan Maxim, șeful Serviciului Rutier Sibiu. 

Reprezentanții IPJ au precizat că șoferii nu au fost opriți de polițiști în trafic și nu au fost puși să blocheze benzile de circulație. „Până la urmă, acele mașini au încetinit și au oprit ca să poată ajunge în intersecție, iar prezența unui dispozitiv format din 4 polițiști, cel puțin la momentul în care autovehiculul urmărit se apropia de sensul giratoriu, firește că generează în trafic o atitudine de atenție sporită, de reducere a vitezei”, a adăugat Maxim.

Citește și: Poliția respinge acuzațiile că ar fi folosit șoferi pe post de „scuturi umane” pentru a-l opri pe fugarul elvețian

Sibianul Andrei Ghica a solicitat zilele trecute publicarea tuturor înregistrărilor video disponibile din momentul accidentului, atât de la camerele de supraveghere din benzinăria Lukoil din apropiere, cât și de la body-cam-urile polițiștilor și de la camerele de bord ale echipajului care urmărea mașina furată. Poliția a transmis, într-o conferință de presă, că imaginile de pe body-cam nu pot fi făcute publice deoarece reprezintă probe în dosarul penal. 

Sursa video: Andrei Ghica 

Ultima oră