taxă nouă pe facturile de energie electrică din octombrie

Începând cu facturile aferente lunii octombrie 2024, consumatorii de energie electrică din România vor observa o nouă componentă – contribuția pentru contractele pentru diferență (CfD).

taxă nouă pe facturile de energie electrică din octombrie

Aceasta face parte din mecanismul de sprijin pentru producția de energie cu emisii reduse de carbon, conform unui anunț al Asociației Furnizorilor de Energie din România. Contribuția este foarte mică, fiind stabilită la 0,000128 lei/kWh (fără TVA), și va fi colectată în baza ordinelor ANRE nr. 51/2024 și 66/2024, relatează ziarul Economica.net.

Laurențiu Urluescu, președintele Asociației, a subliniat că această nouă componentă adaugă riscuri și costuri suplimentare pentru furnizorii de energie. România lansează în această toamnă prima schemă pentru contracte pentru diferență, cu scopul de a sprijini investițiile în energie verde. Prin această schemă, investitorii vor beneficia de prețuri fixe pentru o perioadă de 15 ani pentru energia electrică produsă din surse eoliene și solare.

Finanțarea schemei, evaluată la 3 miliarde de euro pentru 15 ani, va fi acoperită din Fondul pentru Modernizare al Uniunii Europene, iar contribuțiile colectate vor merge la Transelectrica, responsabilă de gestionarea schemei.

Ultima oră