modificare importantă la codul rutier. intră în vigoare de duminică și pune gând rău șoferilor indolenți în trafic

Modificări importante în Codul rutier: înregistrările audio-video pot sancționa comportamentele agresive în trafic

În această săptămână, Codul rutier va suferi modificări semnificative, oferind posibilitatea celor care surprind comportamente agresive în trafic să trimită înregistrări audio-video polițiștilor, scrie Avocat.net.

modificare importantă la codul rutier. intră în vigoare de duminică și pune gând rău șoferilor indolenți în trafic

Aceste măsuri, incluse în OUG 84/2024, vor permite sancționarea șoferilor indisciplinați pe baza filmărilor primite de la alți participanți la trafic sau de la administratorii drumurilor publice.

Deși prevederile intră în vigoare pe 27 octombrie, aplicarea lor în practică ar putea dura, fiind necesare ajustări ale infrastructurii informatice a poliției. Polițiștii vor putea utiliza datele de monitorizare a traficului pentru a aplica sancțiuni nu doar pentru comportamente agresive, ci și pentru alte abateri de la regulile de circulație.

Înregistrările video vor trebui să conțină detalii precum data, ora, locul incidentului și numărul de înmatriculare al vehiculului implicat. În cazul în care înregistrarea nu respectă aceste cerințe, sesizarea va fi clasată.

Această inițiativă vizează implicarea cetățenilor în semnalarea abaterilor grave la regimul rutier, contribuind astfel la creșterea disciplinei în trafic.

Ultima oră