acces auto gratuit la cimitirul municipal din sibiu de ziua morților

SERVICIUL PUBLIC ADMINISTRAREA CIMITIRULUI MUNICIPAL SIBIU informează cetățenii că, în perioada Zilei Morților, accesul auto în Cimitirul Municipal va fi gratuit în anumite zile importante. Pe 26 și 27 octombrie 2024, în weekend, accesul va fi liber pentru toți cei care doresc să viziteze mormintele celor dragi. De asemenea, pe 31 octombrie 2024, cimitirul va permite din nou accesul gratuit cu vehiculul. Un moment special îl reprezintă Ziua de Pomenire a Morților, pe 1 noiembrie 2024, când cetățenii vor putea intra fără taxă pentru a participa la pomenirea celor trecuți din viață.

acces auto gratuit la cimitirul municipal din sibiu de ziua morților

Program special la casieria Administrației

Pentru încasarea taxei de salubrizare, Administrația Cimitirului Municipal va avea un program special de funcționare. Pe 26 octombrie 2024, sâmbătă, casieria va fi deschisă între orele 10:00 și 14:00, iar pe 1 noiembrie 2024, vineri, programul va fi prelungit între orele 08:00 și 17:00, pentru a facilita plățile. În plus, cei care nu reușesc să achite până atunci, vor putea veni și pe 2 noiembrie 2024, sâmbătă, între orele 10:00 și 14:00.

acces auto gratuit la cimitirul municipal din sibiu de ziua morților

Tradiție și semnificație în Transilvania

Deși este o sărbătoare cu origine romano-catolică, aceasta a fost adoptată de-a lungul timpului de comunitățile ortodoxe, luterane, calvine și unitariene. Tradiția a devenit deosebit de importantă în Transilvania, Banat și Maramureș, unde credincioșii își amintesc și cinstesc memoria celor trecuți din viață.

Evenimentul începe în seara de 1 noiembrie, când credincioșii curăță mormintele și le împodobesc cu flori și lumânări. Ziua de 1 noiembrie, dedicată Tuturor Sfinților, este marcată de rugăciuni și slujbe în cimitire, iar 2 noiembrie este ziua în care pomenirea morților devine centrală pentru comunități.

Obiceiuri și tradiții de Ziua Morților

În seara de 1 noiembrie, înaintea pomenirii propriu-zise, credincioșii curăță mormintele și le împodobesc cu crizanteme și coronițe de brad. Tradiția cere aprinderea lumânărilor pe morminte, acestea fiind considerate călăuze pentru sufletele adormiților care, conform credinței populare, revin pentru scurt timp în lumea celor vii.

Pe 2 noiembrie, ziua oficială a sărbătorii, sunt respectate anumite obiceiuri și restricții. Este considerat nepotrivit să se muncească sau să se spele haine, iar tradițiile spun că oamenii trebuie să evite tristețea, deoarece sufletele celor răposați nu vor să vadă suferința celor rămași în urmă.

Ultima oră