studenții de la ulbs contestă componența comisiei disciplinare în cazul iordănescu: „se încearcă exonerarea profesorului”
Sursa foto: ULBS

Comisia de Etică a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a emis o hotărâre prin care se propune constituirea unei comisii de cercetare disciplinară în legătură cu acuzațiile ce îl vizează pe profesorul Eugen Iordănescu. Studenții sunt îngrijorați din cauza componenței acestei comisii și se tem că „se încearcă atenuarea consecințelor sau chiar exonerarea domnului profesor”. 

studenții de la ulbs contestă componența comisiei disciplinare în cazul iordănescu: „se încearcă exonerarea profesorului”

Eugen Iordănescu, profesor la Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul ULBS, a fost acuzat de peste 30 de studenți de la Psihologie că are un comportament abuziv la cursuri. Tinerii au precizat că au fost umiliți și hărțuiți de profesor, lucruri pe care le-au înaintat, prin intermediul unei sesizări, Comisiei de Etică a universității. 

Citește și: Zeci de studenți de la Psihologie reclamă metodele abuzive de predare ale profesorului Eugen Iordănescu 

Sesizarea a ajuns, în luna octombrie, în urma acuzațiilor de abuz de putere făcute publice de către studenți, la Comisia de Etică, care a transmis o hotărâre către rectorul universității. 

Comisie disciplinară în cazul ULBS. Studenții sunt îngrijorați

Comisia de Etică a făcut recent o propunere în vederea soluționarea cazului, și anume de a se forma o comisie de cercetare disciplinară. Propunerea, care ar urma să fie votată în Senatul ULBS, nu este însă pe placul studenților, care își arată îngrijorarea cu privire la componența comisiei. 

„Comisia de Etică a ULBS a emis o hotărâre privind o propunere de constituire a unei comisii disciplinare pentru cercetarea celor sesizate, pe care a trimis-o Senatului ULBS. Comisia disciplinară va avea următoarea componență: Președinte: prof.univ.dr. Daniel Mara; Membri: prof.univ.dr. Raluca Sassu, prof.univ.dr.Camelia Sava, prof.univ.dr. loan-Marian Ţiplic; Reprezentant sindicat ULBS: prof.univ.dr. Anca Șipoș. Domnul Daniel Mara este Decanul Facultății de Științe Socio-Umane, coleg cu domnul Eugen Iordănescu și șeful acestuia. Doamna Prorector Raluca Sassu este colegă de departament la Psihologie cu Eugen Iordănescu. Domnul Ioan-Marina Țiplic este coleg de facultatea cu Eugen Iordănescu. Doamnele Camelia Sava și Anca Șipoș sunt profesoare în cadrul facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului. Având în vedere aceste relații colegiale directe între membrii comisiei și profesorul lordănescu, consider că există un posibil conflict de interese și o incompatibilitate. Trei dintre membrii comisiei de 5 membri provin din aceeași facultate cu profesorul lordănescu, unii chiar din același departament”, arată Beatrice Ilincescu, studentă la ULBS. 

Studenta mai precizează că „în ULBS sunt cel puțin 30 de cadre didactice cu gradul de profesor, așa cum cere art. 177 din legea 199/2023, care ar putea fi desemnate în comisie, astfel încât să se evite orice suspiciune de lipsă de imparțialitate”. Ea mai arată că, în cazuri similare, cum ar fi cel al profesorului Bulai de la SNSPA, Comisia de Etică, din care fac parte și doi studenți, a soluționat cazul și a aplicat sancțiunile corespunzătoare. 

„Consider că există motive rezonabile să suspectăm că se încearcă atenuarea consecințelor sau chiar exonerarea domnului profesor Eugen lordănescu”, a precizat studenta într-un e-mail transmis pe adresa redacției. 

Vezi și: Cum răspunde Eugen Iordănescu acuzațiilor studenților 

Ultima oră