previziuni sumbre pentru români. tva-ul și impozitul pe venit cresc din 2025

Deficitul bugetar al României se află în centrul atenției, iar expertul fiscal Alex Milcev de la EY sugerează că este necesară majorarea impozitelor și taxelor pentru a îmbunătăți colectarea veniturilor la bugetul de stat. Milcev a declarat că, în urma tendințelor observate în alte state membre ale Uniunii Europene, România ar putea să-și ajusteze politica fiscală prin creșterea TVA-ului și a impozitelor pe venit.

previziuni sumbre pentru români. tva-ul și impozitul pe venit cresc din 2025

„Dacă ar fi să pariez, aș merge pe majorarea TVA în cursul anului, nu neapărat de la 1 ianuarie 2025”, a spus Milcev, subliniind că alte țări, precum Franța și Slovacia, deja implementează astfel de măsuri. Media TVA în Uniunea Europeană se situează între 20% și 21%, ceea ce ar permite României o creștere de 1%-2% fără a afecta semnificativ consumul, relatează Economica.

Milcev a mai precizat că o majorare a impozitului pe salarii la 16% și a impozitului pe dividende sunt alte măsuri posibile care ar putea contribui la reducerea deficitului bugetar. De asemenea, este posibil ca România să evite trecerea la un impozit progresiv pentru încă doi sau trei ani, păstrând cota unică de 16%.

Consultantul fiscal a menționat că o reformă a impozitelor locale este de asemenea necesară, având în vedere că media colectării acestor taxe în UE este de 1,3% din PIB, comparativ cu 0,4%-0,5% în România. Un draft recent apărut în Monitorul Oficial amână majorarea impozitelor locale pentru 1 ianuarie 2026.

Milcev a concluzionat că, cu o colectare a veniturilor de peste 30%, România ar avea șanse reale să își reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar acest lucru va necesita măsuri fiscale adecvate și implementarea unor reforme bine gândite.

Ultima oră