sute de percheziții în toată țara. vizează infracțiuni de corupție și tâlhărie
foto: arhivă

Procurorii și polițiștii fac marți 261 de percheziții domiciliare la niovel națuional îân cadrul operațiunii Juăpiter, în dosare care vizează infracțiuni de corupție, infracțiuni în sectorul economic, infracțiuni de mediu, dar și de tâlhărie calificată sau furt.

sute de percheziții în toată țara. vizează infracțiuni de corupție și tâlhărie

În a doua zi a operațiunii Jupiter, inițiată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și derulată în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române, marți, au loc acțiuni operative ce implică efectuarea unui număr de 261 de percheziții domiciliare, scrie Mediafax.

Aceste activități se desfășoară în contextul unor dosare penale care vizează investigarea infracționalității în domeniile prioritare ale Ministerului Public, cum ar fi sectorul economico-financiar (delapidare, contrabandă, evaziune fiscală, înșelăciune), infracțiunile de coruptie și de serviciu, cele de mediu (braconaj cinegetic, infracțiuni la regimul deșeurilor) precum și cele vizând dreptul de proprietate intelectuală. De asemenea, sunt incluse și infracțiuni precum tâlhărie calificată, furt calificat și fapte legate de arme, explozivi și substanțe periculoase.

Au loc percheziții în București și mai multe județe din țară.

De exemeplu, în Iași se fac 30 de percheziții privind infracțiuni de evaziune fiscală și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. În fapt, se reține că, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019, reprezentanții unor firme au prezentat în mod fals la Ministerul Transporturilor deconturi pentru transportul pensionarilor, susținând că au emis bilete cu reducere conform Legii nr. 147/2000. În realitate, aceste călătorii nu au avut loc, iar numerele de dosar de pensie folosite în deconturi nu existau în evidențele Casei Naționale de Pensii. Prin această fraudă, au înscris în mod fals 104.261 călătorii și au prejudiciat bugetul de stat cu 3.935.065 lei. În perioada iulie 2018 – decembrie 2019, făptuitorii au repetat aceeași schemă infracțională, înscriind 18.612 călătorii fictive, cauzând un prejudiciu suplimentar de 509.372 lei. Prejudiciul total este de 10.734.157 lei.

De asemenea, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și ofițerii de poliție din cadrul DICE pun în executare 7 mandate de percheziție în București și Ilfov și 6 mandate de aducere într-un dosar privind infracțiuni de delapidare cu prejudiciul de aproximativ 19.000.000 de lei. În fapt, se reține că, în perioada 2016-2022, diverse persoane care controlau cinci societăți comerciale au efectuat multiple retrageri de numerar de la ATM-uri și ghișeele băncilor, fără justificare legală și fără a exista înscrisuri care să ateste motivul retragerii sumelor de bani, producând în dauna societăților comerciale un prejudiciu total de 19.407.127,50 de lei. Faptele întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de „delapidare” în formă continuată.

Ultima oră