Se scumpește pâinea. Producătorii vin cu explicații

Producătorii de pâine din România au anunțat o serie de scumpiri treptate, preconizând creșteri ale prețurilor până la finalul lunii ianuarie. Aceștia invocă majorarea costurilor cu materia primă, utilitățile și forța de muncă, ca motive principale pentru această decizie.

Institutul Național de Statistică (INS) raportează deja o creștere a prețurilor cuprinsă între 3 și 5% pentru produsele de panificație. Unii producători menționează că ar putea fi nevoiți să aplice creșteri de până la 10%. De exemplu, o franzelă care costă în prezent aproximativ cinci lei ar putea avea un preț mai mare cu 50 de bani.

Românii resimt deja aceste creșteri, având în vedere că fiecare persoană consumă, în medie, șapte kilograme de pâine lunar. Comparativ, consumul de cartofi este de aproximativ trei kilograme pe lună per persoană, scrie Antena3.

Printre factorii care contribuie la scumpiri se numără și prețul grâului alimentar, care a crescut recent. Deși prognozele pentru producția de grâu din România în 2024 sunt optimiste, prețul grâului a ajuns la 226 euro pe tonă, în creștere de la 194 euro pe tonă în luna august, conform datelor bursei de referință din Paris. În perioada 1 iulie – 8 septembrie 2024, România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din Uniunea Europeană, cu o cantitate de 1,72 milioane de tone.

Ultima oră