filmul urmăririi elvețianului care se crede urmașul lui dracula. de ce nu au folosit polițiștii sibieni armele din dotare (video)

Misiunea pentru prinderea elvețianului fără permis, care a circulat drogat cu o mașină furată și a produs o tamponare și un accident în județul Sibiu, a fost una contracronometru la care au luat parte opt polițiști cu experiență. Oamenii legii au încercat să îl oprească fără să facă presiuni foarte mari asupra lui, astfel încât să nu îl împingă pe șofer spre fapte care să genereze consecințe și mai grave, tocmai de aceea cursa nu a fost agresivă și nu s-au tras focuri de armă. 

filmul urmăririi elvețianului care se crede urmașul lui dracula. de ce nu au folosit polițiștii sibieni armele din dotare (video)

IPJ Sibiu a organizat, marți, o conferință de presă condusă de comisarul șef de poliție Tarnu Lucian Ioan, adjunct al șefului IPJ Sibiu pe linie de ordine publică și poliție rutieră, împreună cu șeful Serviciului Rutier, comisar șef de poliție Maxim Bogdan. Cei doi au prezentat filmul urmăririi și au făcut precizări importante cu privire la modul de intervenție al polițiștilor care au luat parte la această misiune pentru prinderea șoferului fugar. 

video
play-sharp-fill

Au încercat să îl oprească cu dispozitivul „spike”

Duminică, în jurul orei 11:00, Centrul Operațional din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu a fost informat de către polițiști din cadrul I.P.J. Brașov despre faptul că există indicii cu privire la deplasarea, pe raza județului Sibiu, a unui autoturism reclamat ca sustras în aceeași dimineață, de pe raza municipiului Făgăraș. Din informațiile primite s-a concluzionat că autoturismul în cauză s-ar deplasa pe DN 1, pe direcția Brașov – Veștem, fără a fi indicate date cu privire la persoana aflată la volanul autoturismului. Două minute mai târziu, un echipaj de poliție a fost direcționat pe Hula Bradului, iar după alte cinci minute, a fost observat și șoferul care conducea mașina furată. Polițiștii au efectuat semnalul regulamentar de oprire, fără ca șoferul să se conformeze și au pornit în urmărirea acestuia.

De aici a început o cursă contracronometru. Echipajul de pe DN1 a pornit în urmărirea șoferului elvețian, anunțând totodată echipajele aflate pe traseul de deplasare al autoturismului. Astfel, în zona giratoriului de la intersecția drumului național 1 cu DN7, un alt echipaj a încercat să oprească forțat mașina cu un dispozitiv „spike”. „Din păcate, din cauza configurației drumului, dispozitivul a fost ocolit, șoferul continuându-și deplasarea spre municipiul Sibiu, urmărit de către polițiști”, a precizat Lucian Tarnu, adjunctul șefului IPJ Sibiu. 

O tamponare și un accident. Cinci mașini avariate și trei răniți 

La scurt timp, în zona sensului giratoriu din intersecția DN 1 cu DJ 106D, Cisnădie, șoferul a intrat în coliziune ușoară cu un autoturism condus regulamentar, continuându-și deplasarea spre municipiul Sibiu. Urmărirea a continuat spre municipiul Sibiu, unde s-a dispus organizarea unui alt dispozitiv, format din polițiști ai Biroului Rutier Sibiu și ai Secției 1 Poliție Urbană Sibiu, respectiv 4 polițiști.

„Primii ajunși în zona de acces în municipiul Sibiu, respectiv în apropierea intersecției DN1 cu strada Mihai Viteazu din localitatea Șelimbăr, au fost reprezentanții Biroului Rutier. Aceștia, pentru a evita formarea unor coloane în staționare la pătrunderea în intersecție și ocolirea echipajului de poliție prin stația de carburant din imediata apropiere, s-au deplasat la o distanță de aproximativ 100 m după intersecție, spre Brașov și au trecut cu dispozitivul de oprire forțată SPIKE în mână, peste separatorul de sensuri din beton, pentru a se poziționa în zona din spatele coloanei, după accesul în stația de carburant. Astfel, în jurul orei 11:18, la foarte scurt timp după sosirea primului echipaj, au ajuns și polițiștii de la Secția 1 Poliție Urbană Șelimbăr, care au poziționat autospeciala de poliție pe breteaua de acces în intersecția sens giratoriu, pentru a evita posibilitatea de coliziune, în traiect perpendicular, și a degaja circulația pe direcția de deplasare a autoturismului urmărit.

Imediat după ce polițiștii au coborât din autospecială și în timp ce polițiștii Biroului Rutier se deplasau printre autovehiculele aflate pe benzile 1 și 2 ale sensului de mers pentru a se poziționa, autoturismul urmărit a ajuns în zonă, unde, din cauza vitezei și, așa cum avea să se constate ulterior, din cauza lipsei de experiență în conducere și conducerii sub influența substanțelor psihoactive, în încercarea de a pătrunde printre cele două șiruri de autovehicule oprite în coloana formată în așteptare pentru a intra în intersecție, conducătorul auto a pierdut controlul direcției de mers și a intrat în coliziune cu trei autoturisme, un al patrulea autoturism fiind avariat de bucăți metalice rezultate din coliziunea celorlalte autovehicule”, a precizat comisarul șef de poliție Tarnu. 

A părăsit mașina și a fugit pe jos 

După impact, individul a mai circulat cu mașina încă 200 de metri, spre giratoriu, acolo unde a oprit, a abandonat turismul furat și a luat-o la fugă spre Șelimbăr. În scurt timp, polițiștii au reușit să îl prindă pe o stradă din apropiere, transportând-l la sediul Serviciului Rutier. (Vezi AICI momentul încătușării)

Reprezentanții IPJ Sibiu au stabilit că modul de acțiune a polițiștilor angrenați în această misiune s-a desfășurat cu respectarea procedurilor specifice de lucru aplicabile în astfel de situații. „Vorbim despre o misiune contracronometru, derulată pe o distanță de aproximativ 10 kilometri, într-un timp foarte scurt, aproximativ 10 – 11 minute de la reperarea autoturismului pe Hula Bradului până la accidentul produs la intrarea în municipiul Sibiu. Considerăm important de menționat faptul că urmărirea autoturismului în cauză nu a fost una agresivă, obiectivul prioritar al polițiștilor fiind acela de a elimina sau minimiza consecințele unor eventuale evenimente neprevăzute care ar fi putut avea consecințe dezastruoase pentru participanții la trafic”, a spus comisarul șef Tarnu. 

De ce nu au folosit polițiștii arma

Polițiștii au ales să nu folosească arma din dotare pentru a nu pune presiune foarte mare pe șoferul fugar, astfel încât să nu fie împins la fapte care să aibă urmări și mai grave. Agentul de pe locul din dreapta, care se afla în autospeciala de urmărire, era pregătit însă și pentru o astfel de mișcare. 

„Uzul de armă este reglementat de lege și când se folosește uzul de armă, se folosește în principal în momentul în care ai posibilitatea să uzezi de armamentul din dotare, fără a pune în pericol alți cetățeni. Prin modul în care agenții cu experiență din cadrul Serviciului Rutier au ales să urmărească în trafic acest autovehicul, după cum v-am spus, fără să pună presiune foarte mare pe autorul evenimentului, în speranța că într-un final se va conforma semnalelor de oprire (…) Nu au ajuns într-o proximitate sigură pentru folosirea uzului de armă. De altfel, potrivit procedurilor respectate de către aceștia, conducătorul autospecialei comunica prin stația de emisie-recepție cu dispeceratul I.P.J. Sibiu și implicit cu celelalte dispozitive de poliție din trafic, poziția din kilometru în kilometru. În cele 10 minute în care s-a desfășurat urmărirea, agentul din dreapta era pregătit inclusiv pentru această măsură, cum de altfel au implementat și celelalte măsuri care le-au putut implementa, respectiv de a arunca dispozitivul spike la intersecția cu Drumul Național 7”, a precizat Bogdan Maxim, șeful Serviciului Rutier Sibiu.

Colaborare cu autoritățile elvețiene 

Oamenii legii colaborează acum cu autoritățile elvețiene pentru a afla detalii despre șoferul fugar, care este din Elveția.  „În cursul după-amiezii de ieri am relaționat cu ofițeri din cadrul Centrului de Cooperare Internațională Polițienească din cadrul Ministerului de Interne și așteptăm rezultatele materialului de cunoaștere, pe de o parte, pe de altă parte, rezultatele verificărilor pe care aceștia le realizează la autoritățile din Elveția în legătură cu antecedente penale, permis de conducere sau alte date și informații care ne pot fi benefice instrumentării acestui dosar penal”, a adăugat Maxim. 

Citește și: Poliția respinge acuzațiile că ar fi folosit șoferi pe post de „scuturi umane” pentru a-l opri pe fugarul elvețian

Ultima oră