veste proastă de la anaf pentru patronii de firme mici

Începând cu anul 2025, patronii de firme mici vor fi obligați să depună o declarație complexă la ANAF, cunoscută sub numele de SAF-T (Declarația 406). Această declarație, care nu poate fi realizată manual, necesită utilizarea unor softuri de specialitate.

veste proastă de la anaf pentru patronii de firme mici

Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, a declarat pentru HotNews.ro că Ministerul de Finanțe nu intenționează să amâne implementarea acestei obligații pentru toate companiile din România. „Toți contribuabilii ar trebui să se pregătească, deoarece SAF-T este o declarație extrem de complexă, iar firmele trebuie să se asigure că sistemele lor informatice pot genera aceste declarații”, a subliniat Manolescu, relatează portalul de știri ziare.com.

Deși majoritatea softurilor contabile au fost deja adaptate, există încă aspecte care trebuie corectate pentru a asigura o tranziție eficientă. Manolescu a menționat că, în cazul firmelor mici, complexitatea nu este atât de mare și că volumul de date necesar poate fi gestionat mai ușor.

SAF-T va fi utilizat ca instrument de inspecție fiscală, ajutând autoritatea fiscală să verifice corectitudinea declarațiilor făcute de contribuabili. „Acest instrument ar trebui folosit în partea de inspecție, nu în administrare”, a explicat Manolescu, adăugând că se așteaptă ca aceste măsuri să continue pe măsură ce contribuabilii mici vor fi integrați în sistem.

Dan Manolescu, fost secretar de stat în Finanțe și artizan al actualului Cod Fiscal, consideră că utilizarea SAF-T va contribui la o inspecție fiscală mai eficientă și va ajuta la identificarea riscurilor în declarațiile contribuabililor.

Ultima oră