Costul vieții în Sibiu, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai accesibile orașe reședință de județ din România, au crescut semnificativ în ultimul an. Cu toate acestea, se menține ca fiind cel mai ieftin oraș important din țară.
Potrivit datelor recente de pe platforma Numbeo, suma totală necesară pentru un trai decent în Sibiu a ajuns la aproximativ 9.732 de lei, pentru o familie de patru persoane pe lună (nu este inclus și prețul chiriei). Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de ianuarie 2023, atunci când costul era estimat la o sumă de 7.953 de lei.
Citește și: Cât costă să trăiești în cele mai importante orașe din România – La Sibiu, cel mai ieftin
Numbeo.com este o platformă ce analizează din punct de vedere statistic nivelul de trai din marile orașe ale lumii, raportat la costul vieții din New York.
Creșterea costului vieții reflectă schimbările din diverse domenii precum prețurile la alimente, ieșiri în oraș sau transportul public. Chiar dacă această creștere este una semnificativă pe anumite părți, aceasta nu este îndeajuns de mare încât să surclaseze principalele orașe din România, astfel că Sibiul rămâne în continuare unul dintre cele mai accesibile, comparativ cu alte centre urbane precum București, Craiova, Iași, Cluj-Napoca sau Timișoara.
Topul orașelor importante din România
Dacă la Sibiu costurile estimative pentru o familie de patru persoane sunt de aproximativ 9.732 de lei pe lună, acestea cresc progresiv în principalele orașe din România. Costurile în Craiova sunt cu aproximativ 2.7% mai ridicate, necesitând un buget de aproximativ 9,998 lei pentru un trai decent. La Iași vei avea nevoie de aproximativ 10.088 lei, în timp ce la Timișoara va trebui să scoți din buzunar 10.400 de lei.
Și Brașovul surclasează Sibiul la capitolul costuri, cu o diferență de aproximativ 10.3% față de urbea de pe Cibin. Costul de trai se ridică la aproximativ 10.914 de lei. Și Oradea este mai scumpă, necesitând o sumă de 10.345 lei lunar pentru un trai decent.
Bucreștiul, Constanța și Cluj Napoca rămân de departe cele mai scumpe orașe din țară cu o diferență față de Sibiu de 15,4% și un cost minim de aproximativ 11.546 lei (București), 11,3% cu un cost minim de 10.879 lei (Cluj). Același lucru se aplică și pentru Constanța, acolo unde există o diferență de 14,2%, cu un cost estimat de 11,542 de lei.
Topul de pe site-ul Numbeo conține 8 orașe principale din România, iar Sibiul se clasează ultimul în materie de costuri. Acesta poate fi regăsit aici.
De asemenea, costul de trai potrivit celor de la Wise confirmă aceste date, singura diferență constând între orașele de pe primele două poziții. Topul arată astfel, iar datele pot fi regăsite aici.
Care sunt cheltuielile principale în Sibiu
Pe categorii, principalele cheltuieli (fără costul chiriei) în Sibiu includ:
- Alimente: prețurile produselor de bază au continuat să crească, fiind afectate de inflație și de contextul economic global. Sibienii însă scot din buzunar mai puțin decât cei din alte regiuni ale țării. Spre exemplu, cheltuielile sunt reduse cu aproximativ 2,7% față de Craiova, cu 5,9% mai puțin decât în Timișoara și chiar cu 11% decât cei din Brașov. De asemenea, un sibian va plăti cu 13,5% mai puțin pe cumpărături decât cei care locuiesc în București și cu aproximativ 11,4% mai puțin decât cei din Cluj Napoca.
- Transport public: atât costurile combustibilului, cât și ale transportului public au înregistrat majorări, contribuind la această creștere generală a cheltuielilor, însă nu există diferențe majore între principalele orașe din țară. Referitor strict la transportul public, prețul de 3 lei pe bilet la Sibiu este același ca cel din Cluj Napoca, București sau Oradea, în timp ce la Iași, un bilet costă 3.5 lei, iar în Brașov, 4 lei per călătorie.
- Ieșiri în oraș: La acest capitol, Sibiul este surclasat în topul prețurilor bune decât de Craiova, acolo unde o masă la restaurant costă cu aproximativ 2,2% mai puțin. În celelalte orașe costurile sunt mai mari: Timișoara (5,9%), Oradea (9,8%), Brașov (14,9%), Cluj (17,8%), București (22,1%).
Salariile, mai mari la Sibiu
Nu doar prețurile sunt avantajoase la Sibiu, ci și salariile, acolo unde potrivit site-ului de statistici, orașul se clasează pe locul 4, cu o medie a salariului net de 4311 lei pe lună. Doar Bucureștiul, cu 5604 lei, Clujul, cu 5652 lei și Timișoara, cu 4764 de lei surclasează Sibiul, în timp ce orașele majore menționate oferă mai puțin: Constanța (3352 lei), Craiova (3416 lei), Oradea (3262 lei) și Iași (3986 lei).
Astfel, Sibiul rămâne atractiv pentru mulți, datorită calității vieții și a ofertei culturale bogate. Totuși, este important de observat că inflația și creșterile de prețuri afectează din ce în ce mai mult puterea de cumpărare a sibienilor, acest lucru reflectându-se în costul de trai.
Toate datele referitoare la costul vieții din diferitele orașe ale României și nu numai pot fi regăsite aici.