forajele la tuneul ”daniela” de pe autostrada sibiu - pitești, aproape gata
foto - Economica.net

Constructorul austriac Porr a atins joi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni – Curtea de Argeș a Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești. Secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu, a anunțat că au fost forați 1000 de metri din Tunelul Daniela, care are o lungime totală de 1350 de metri, destinat sensului de mers Sibiu – Pitești.

forajele la tuneul ”daniela” de pe autostrada sibiu - pitești, aproape gata

Aceasta reprezintă prima infrastructură de acest tip pe A1 Sibiu – Pitești, situată sub Dealul Momaia din județul Argeș. Tunelul este alcătuit din două fire principale separate, unul pentru fiecare sens de mers: Tunelul Daniela pentru direcția Sibiu – Pitești și Tunelul Alina pentru Pitești – Sibiu. Luna trecută, Scrioșteanu anunța că Porr depășise două treimi din forajul celor două fire, având 1.770 de metri săpați din totalul de 2.700 de metri, scrie Economica.

Potrivit reprezentanților Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), circulația pe Autostrada Sibiu – Pitești, de la Pitești până la Tigveni, va putea fi deschisă la finalul anului viitor, cu secțiunea 4 dată în trafic înainte de termenul contractual din 2027.

Detalii despre secțiunea 4:

  • Antreprenor: PORR Construct SRL
  • Lungime: 9,86 km
  • Valoare contract: 1,678 miliarde lei (fără TVA)
  • Durată contract: 60 de luni (16 luni pentru proiectare, 44 luni pentru execuția lucrărilor)
  • Sursă de finanțare: Programul Transport (PT)
  • Termen contractual deschidere: 2027

Proiectul progresează conform așteptărilor, ceea ce ar putea contribui semnificativ la îmbunătățirea infrastructurii rutiere din România.

Ultima oră