aeroportul cere mai mulți bani pentru aterizări și decolări de la sibiu, pentru anumite zboruri
Sursa foto: Facebook/ SIBIU International Airport

Aeroportul Internațional Sibiu (AIS) mărește tarifele pentru zborurile neregulate operate din orașul de pe Cibin. Decizia a venit ca urmare a faptului că, în prezent, nu există o diferențiere între taxele pentru cursele regulate și cele neregulate. 

aeroportul cere mai mulți bani pentru aterizări și decolări de la sibiu, pentru anumite zboruri

Companiile aeriene care au curse neregulate din Sibiu vor plăti mai mulți bani aeroportului. Un proiect de hotărâre prin care sunt stabilite tarifele aeroportuare va fi votat de consilierii județeni într-o ședință extraordinară ce va avea loc în 22 octombrie. 

Aeroportul din Sibiu are, în prezent, șapte curse regulate către destinații din Germania, Austria și Marea Britanie. În timpul verii, sunt introduse și zboruri de tip charter – ocazionale. De altfel, există și alte zboruri neregulate operate din Sibiu. Pentru acestea, reprezentanții aeroportului vor să modifice tarifele.  

„Zborurile neregulate sunt definite ca acele zboruri care nu operează conform unui program prestabilit și nu fac parte dintr-un program comercial regulat. Acestea includ zboruri charter ocazionale, zboruri organizate pe bază ad-hoc, precum și zborurile regulate care nu au Aeroportul Internațional Sibiu ca destinație inițială, dar utilizează infrastructura AIS, din cauza problemelor tehnice, condițiilor meteorologice sau altor motive apărute pe aeroportul de destinație iniţial. (…) Prin Hotărârea Consiliului Județean Sibiu nr. 76/2016 au fost aprobate tarifele aplicate de Aeroportul Internațional Sibiu, fără a se face o diferențiere între tarifele aplicate pentru cursele regulate sau cele neregulate, aceste tarife fiind aplicate și aplicabile și la data prezentei”, se arată în raportul de specialitate atașat proiectului de hotărâre. 

AIS arată că mărirea tarifelor pentru zborurile neregulate este justificată de necesitatea de a acoperi costurile adiționale generate de gestionarea acestora. Zborurile neregulate pot implica costuri administrative și operaționale suplimentare, cât și un impact asupra infrastructurii. 

Astfel, pentru companiile aeriene care efectuează zboruri neregulate, tariful de aterizare se va suplimenta cu până la 150% față de nivelul unitar al tarifului de 6,30 euro/tonă. Suplimentul nu se va aplica însă zborurilor neregulate efectuate de către companiile aeriene cu care AIS are încheiat un contract și care efectuează și zboruri regulate conform unui program prestabilit. 

Propunerea reprezentanților aeroportului sibian este ca tariful de iluminare să crească pentru zborurile neregulate. În funcție de capacitatea aeronavei, tariful va crește cu 15 euro, cu 100% sau cu 75% față de nivelul unitar al tarifului de 1,50 euro/tonă/fiecare mișcare cu utilizare de balizaj. 

Va crește și tariful de staționare. Nivelul unitar al tarifului, în acest caz, este 0,05 euro/oră/tonă, iar creșterea va depinde de capacitatea aeronavei. De asemenea, va crește și tariful de servicii pentru pasageri, aflat la nivelul unitar de 2,50 euro/pasager îmbarcat. Dacă sunt mai puțin de 10 pasageri, suplimentul va fi de 300%, iar dacă sunt mai mulți de 71 de pasageri, suplimentul va fi de 100%. 

AIS va acorda și reduceri operatorilor care au curse neregulate de mai multe ori într-o lună. Ele vor fi acordate în baza unui contract și pot ajunge și la 50% reducere a tarifului de aterizare/decolare pentru mai mult de 81 de aterizări pe lună. 

Ultima oră