parteneriat între spitalul județean sibiu și umf cluj napoca. screening neonatal pentru toți bebelușii

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu (SCJU) a anunțat încheierea unui acord de colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în scopul sprijinirii nou-născuților și părinților acestora.

parteneriat între spitalul județean sibiu și umf cluj napoca. screening neonatal pentru toți bebelușii

Parteneriatul are ca obiectiv creșterea siguranței și liniștii pentru proaspeții părinți în primele zile de viață ale copilului. Pe pagina oficială de Facebook a unității medicale, se subliniază importanța screening-ului neonatal extins, care permite depistarea timpurie a unor afecțiuni rare ce nu se manifestă imediat.

„Cei mai mulți copii se nasc sănătoși, dar există boli rare care pot afecta sănătatea sau viața micuțului. Screening-ul neonatal extins este esențial pentru evitarea unor situații nefericite”, a declarat un reprezentant al SCJU Sibiu.

În România, screening-ul este asigurat gratuit pentru trei afecțiuni: hipotiroidism congenital, fenilcetonurie și fibroza chistică. SCJU Sibiu intenționează să implementeze și un program pilot pentru detectarea amiotrofiei musculare spinale.

Tipul de screening oferit de UMF Cluj-Napoca va permite depistarea rapidă a 32 de tulburări înnăscute de metabolism, suplimentare celor din Programul Național de Screening Neonatal. Procedura constă în recoltarea câtorva picături de sânge din călcâiul nou-născutului, care vor fi analizate pentru a asigura o diagnosticare timpurie.

„Un simplu gest al părinților poate asigura o șansă la depistarea timpurie a unor boli genetice rare și la un tratament care poate oferi copilului o viață normală”, se menționează în comunicatul SCJU.

Ultima oră