Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu (SCJU) a anunțat încheierea unui acord de colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în scopul sprijinirii nou-născuților și părinților acestora.
Parteneriatul are ca obiectiv creșterea siguranței și liniștii pentru proaspeții părinți în primele zile de viață ale copilului. Pe pagina oficială de Facebook a unității medicale, se subliniază importanța screening-ului neonatal extins, care permite depistarea timpurie a unor afecțiuni rare ce nu se manifestă imediat.
„Cei mai mulți copii se nasc sănătoși, dar există boli rare care pot afecta sănătatea sau viața micuțului. Screening-ul neonatal extins este esențial pentru evitarea unor situații nefericite”, a declarat un reprezentant al SCJU Sibiu.
În România, screening-ul este asigurat gratuit pentru trei afecțiuni: hipotiroidism congenital, fenilcetonurie și fibroza chistică. SCJU Sibiu intenționează să implementeze și un program pilot pentru detectarea amiotrofiei musculare spinale.
Tipul de screening oferit de UMF Cluj-Napoca va permite depistarea rapidă a 32 de tulburări înnăscute de metabolism, suplimentare celor din Programul Național de Screening Neonatal. Procedura constă în recoltarea câtorva picături de sânge din călcâiul nou-născutului, care vor fi analizate pentru a asigura o diagnosticare timpurie.
„Un simplu gest al părinților poate asigura o șansă la depistarea timpurie a unor boli genetice rare și la un tratament care poate oferi copilului o viață normală”, se menționează în comunicatul SCJU.