apă tonică vă poate lăsa fără permis de conducere. șoferii sfătuiți să evite să o consume

Șoferii care consumă apă tonică ar putea avea probleme serioase la controalele din trafic, avertizează medicul legist Cristian Paparău. Aceasta băutură conține chinină, o substanță care poate provoca un rezultat fals pozitiv la testele de depistare a drogurilor.

apă tonică vă poate lăsa fără permis de conducere. șoferii sfătuiți să evite să o consume

„Indiferent de producător, orice apă tonică conține chinină. Aceasta poate genera un rezultat fals pozitiv la testele pentru amfetamină, ceea ce poate duce la suspendarea permisului de conducere”, a declarat medicul într-un clip video publicat pe Facebook, relatează portalul de știri Gândul.

După consumul de apă tonică, șoferii pot rămâne fără permis timp de 72 de ore, chiar dacă testele de sânge și urină ar trebui să iasă negative. „Intervalul în care s-ar putea pozitiva un eventual drugtest este de ordinul orelor”, a explicat Paparău.

În plus, nu doar apa tonică este o problemă. Medicamentele comune, precum picăturile de nas utilizate în tratarea răcelilor, conțin substanțe care pot provoca dependență și care, în cazul unui control, pot duce la aceeași situație. „Majoritatea picăturilor de nas de pe piață pot da dependență și ar trebui folosite doar la indicația medicului”, a adăugat medicul.

Această situație evidențiază importanța conștientizării efectelor consumului anumitor băuturi și medicamente asupra capacității de a conduce. Toți conducătorii auto sunt sfătuiți să fie precauți și să se informeze asupra substanțelor pe care le consumă înainte de a urca la volan.

Ultima oră