Copiii cu dizabilități instituționalizați la ”Prichindelul” se vor muta în casă nouă la ”Iris” și ”Călin” (foto)

24 de beneficiari, fete și băieți, cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, care în prezent sunt instituționalizați la Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități „Prichindelul”, situat pe strada Bastionului, se vor muta până la sfârșitul anului în noile case de tip familial (CTF) construite de Consiliul Județean Sibiu, în parteneriat cu DGASPC Sibiu, pe strada Drumul Ocnei, nr. 2A, din municipiul Sibiu. Cele două CTF-uri, botezate de copii „Iris” și „Călin”, au fost realizate sub forma unui duplex modern.

Copiii cu dizabilități instituționalizați la ”Prichindelul” se vor muta în casă nouă la ”Iris” și ”Călin” (foto)

Majoritatea beneficiarilor urmează cursuri la centrele de învățământ destinate elevilor cu cerințe educaționale speciale: CSEI 1 și CSEI 2, sau la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum”.

În ședința extraordinară a Consiliului Județean Sibiu din 14 octombrie 2024, consilierii județeni au aprobat înființarea serviciilor sociale Casa de tip familial „Iris” și Casa de tip familial „Călin”, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, precum și regulamentele de organizare și funcționare ale acestora. Aceste servicii sociale vor asigura copiilor și tinerilor cu dizabilități condiții de îngrijire și educație similare celor dintr-un mediu familial. În plus, beneficiarii vor avea acces la consiliere socială și psihologică, facilitând integrarea lor în comunitate.

Copiii cu dizabilități instituționalizați la ”Prichindelul” se vor muta în casă nouă la ”Iris” și ”Călin” (foto)

„În prezent, specialiștii din DGASPC Sibiu, psihologi, manageri de caz, educatori, asistenți sociali și medicali lucrează în vederea mutării efective a copiilor și tinerilor în casele de tip familial. Acest lucru se realizează prin implicarea și participarea copiilor în toate etapele procesului. Precizăm că numele caselor au fost alese de copii, în cadrul unui concurs de selecție a celor mai frumoase nume de flori, rezultând Casa de Tip Familial <<Călin>> și <<Iris>> , parte a unui Complex denumit tot de către copii <<Floare de Câmp>>” precizează Liliana Agârbiceanu, director general al DGASPC Sibiu.

Fiecare casă de tip familial dispune de patru dormitoare, bucătărie utilată, living cu spațiu de servire a mesei, grupuri sanitare și băi accesibilizate pentru copii cu dizabilități, cameră pentru vizitele familiei, izolator pentru copiii cu afecțiuni contagioase, cabinet medical și birou specialiști (asistent social, psiholog, educator, asistent medical), spălătorie, vestiare pentru angajați.

Pentru accesibilizarea clădirii, au fost amenajate rampe de acces iar la intrare a fost montată o hartă tactilă a accesului în imobil. Totodată, casele sunt prevăzute cu lift, iar pe podea au fost instalate mai multe suprafețe de culoare galbenă pentru avertizare tactil – vizuală.

Casele sunt dotate cu mobilier de interior și exterior, precum și cu mobilier medical (paturi medicale electrice și dispozitive pentru ridicare pentru persoane cu dizabilități locomotorii), cu electrocasnice și echipamente IT.

Curtea este amenajată cu bănci, balansoare și leagăne adaptate pentru copiii cu dizabilități, iar pavajul special previne accidentările.

Copiii cu dizabilități instituționalizați la ”Prichindelul” se vor muta în casă nouă la ”Iris” și ”Călin” (foto)

”Ne bucurăm că am reușit să aducem un plus de confort și siguranță copiilor cu dizabilități din județul Sibiu prin aceste noi căsuțe de tip familial. Scopul nostru este să oferim fiecărui copil un mediu cât mai apropiat de cel familial, în care să poată crește și să se dezvolte armonios. Prin acest proiect, demonstrăm din nou angajamentul Consiliului Județean Sibiu de a investi în bunăstarea celor mai vulnerabili membri ai comunității noastre. Vom continua să sprijinim și alte inițiative care pun pe primul loc nevoile copiilor și ale tinerilor cu dizabilități”, a declarat Vlad Vasiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu.

Proiectul Asigurarea unui climat familial pentru copiii din Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități ”Prichindelul” – Sibiu, prin construirea a două căsuțe de tip familial a fost finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, având o valoare totală de 4.963.997,98 lei cu TVA, din care contribuția CJ Sibiu a fost de 678.488,56 lei cu TVA.

Lucrările la duplex au început în primăvara anului 2023, fiind realizate de către SC Total NSA AG Construct SRL, conform proiectului întocmit de SC Studio T Arhitect SRL.  Suprafața construită este de 410,65 mp, iar cea desfășurată de 783,20 mp. Recepția tehnică a avut loc la 27 iunie 2024, fiind obținută și autorizația de securitate la incendiu.

Momentan, DGASPC Sibiu se află în procesul de obținere a licenței de funcționare pentru serviciile sociale CTF „Iris” și CTF „Călin” din partea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Alături de ”Iris” și ”Călin”, Consiliul Județean Sibiu a finalizat încă cinci case de tip familial: două în Sibiu, situate pe strada Dr. Dumitru Bagdazar (CTF ”Narcisa” și CTF ”Brândușa”, parte din Complexul de servicii ”Floare de câmp”), alte două în Turnul Roșu (CTF ”Maria” și CTF ”Pavel”, parte din Complexul de servicii ”Sfântul Nicolae”) și una în Cisnădie  (CTF ”Octavian”).

Copiii cu dizabilități instituționalizați la ”Prichindelul” se vor muta în casă nouă la ”Iris” și ”Călin” (foto)

De asemenea, copiii care vor locui în aceste căsuțe, dar și copiii din comunitate, vor beneficia de servicii de consiliere și asistență, precum și de terapii în trei centre de zi: două situate în municipiul Sibiu, pe str. Bastionului, nr.6, ”Răzvana” și ”Iasmina”, și unul în Turnu Roșu, denumit ”Bujorul de munte”.

Valoarea generală a acestor proiecte se ridică la peste 25 milioane lei, fiind finanțate din fonduri europene și din bugetul local al județului Sibiu.

Ultima oră