bloc cu aspect futurist pe calea dumbrăvii. trei clădiri vor fi demolate pentru a-l construi

Un bloc cu aspect futurist ar urma să fie construit pe Calea Dumbrăvii pe un teren pe care se află, în prezent, trei clădiri. Sibienii pot veni cu propuneri și observații cu privire la intenția de elaborare a Planului Urbanistic de Detaliu privind acest proiect. 

bloc cu aspect futurist pe calea dumbrăvii. trei clădiri vor fi demolate pentru a-l construi

Sibienii sunt invitați să transmită observații și propuneri privind intenția de elaborare a Planului Urbanistic de Detaliu pentru demolarea unor construcții existente și construirea de locuințe și alte spații pentru servicii pe Calea Dumbrăvii. Observațiile pot fi transmise pe adresa primăriei, prin email pms@sibiu.ro sau la numărul de telefon 0269-208800 int. 551 până la data de 29 octombrie 2024. Acestea sunt necesare în vederea stabilirii cerințelor de elaborare a PUD-ului. 

Bloc cu 6 apartamente și parcare pe Calea Dumbrăvii 

Parcela care a generat PUD-ul, aflată în prosperitatea SC MAX Development SRL, în suprafață de 460 metri pătrați este mărginită la nord-vest de Calea Dumbrăvii și la sud-vest de alte parcele pe care este reglementat un regim de înălțime de S+D+P+2+M/S+D+P+2+R/S+P+3+M/S+P+3+R. 

Pe terenul în cauză există, în prezent, trei imobile ce sunt propuse spre demolare. „Pe parcela studiată există o clădire amplasată la stradă, cu funcțiunea de locuire și două clădiri de dimensiuni reduse, situate în partea posterioară a parcelei, având funcțiunea de locuință, respectiv de grajd. (…) Construcțiile de pe parcela ce a generat studiul se află în stare de degradare din cauza neutilizării și nu corespund nevoilor beneficiarului, motiv pentru care sunt propuse spre demolare”, se arată în memoriul justificativ. 

bloc cu aspect futurist pe calea dumbrăvii. trei clădiri vor fi demolate pentru a-l construi

Pe terenul de pe Calea Dumbrăvii ar urma să fie construit un imobil cu funcțiuni mixte, de locuire și servicii, cu un regim de înălțime P+3E+M. „Realinierea la Calea Dumbrăvii a parcelei este obligatorie. Prin realiniere, aliniamentul la această stradă va fi retras cu 3 metri, măsurați de la poziția inițială. Clădirea va fi amplasată față de Calea Dumbrăvii pe noul aliniament rezultat și va fi alipită limitelor laterale de proprietate pe o adâncime maximă de 15m”, se mai arată în memoriu. 

Potrivit documentului, noua clădire va avea, în partea posterioară, terase retrase succesive, soluție generată de suprafața redusă a parcelei și de regulile pentru asigurarea retragerilor față de limitele terenului. Imobilul va avea un aspect arhitectural modern și contemporan. „Se va acorda maximă atenție respectării regulilor de însorire și relaționării cu peisajul înconjurător atât urban, cât și natural”, se arată în memoriul pus spre consultare. 

Accesul auto și pietonal se vor face din Calea Dumbrăvii pe latura sud-vestică a parcelei. Accesul pietonal va fi realizat într-o singură zonă, atât pentru spațiul comercial de la parter, cât și pentru locuințele de la etaje. Clădirea va fi compusă din 6 apartamente. 

Clădirea va fi orientată astfel încât să beneficieze de punctele de interes ale peisajului urban – către centrul istoric, cât și către Munții Făgăraș și Cindrel, etajele retrase permițând crearea unor terase de pe care perceperea acestora să fie optimă. 

bloc cu aspect futurist pe calea dumbrăvii. trei clădiri vor fi demolate pentru a-l construi

În ceea ce privește locurile de parcare – 10 la număr – vor fi amenajate la nivelul parterului. Soluția este una futuristă. „Accesul se va face controlat, prin ușa de garaj virată amplasată către stradă. Sunt propuse în total 10 locuri în sistem de parcare supraetajată tip Klaus. Acest tip de parcare necesită construirea unei cuve din beton, amplasată la cota -1,90m față de cota trotuarului”. 

Proiectul prevede și amenajarea unui spațiu verde, care va deservi toți locatarii, prin înierbarea terenului și plantarea de arbuști de talie mică, medie și mare, asigurându-se protejarea și intimizarea construcției și menținându-se caracterul aerisit al zonei. De asemenea, spațiul comercial de la parter va dispune de o terasă acoperită, în legătură directă cu zona verde”, se arată în memoriu. 

După aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), se va realiza proiectarea necesară demarării investiției. 

Ultima oră