astra film festival: doctalks cu invitați de marcă despre subiecte fierbinți la sibiu

Astra Film Festival 2024 propune în perioada 21-26 octombrie, începând cu ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu, un set de discuții cu public, care vor avea loc după proiecția unora dintre cele mai bune filme din festival.

astra film festival: doctalks cu invitați de marcă despre subiecte fierbinți la sibiu

Detalii și bilete, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/2024/sectiune/programe-speciale-2024

Carnea noastră cea de toate zilele (luni, 21 octombrie | 18.00). Ce se întâmplă în fermele intensive de pe tot cuprinsul Europei. Ce mâncăm în realitate atunci când comandăm o friptură, care sunt legăturile dintre lumea politică și industria cărnii? Discuția, precedată de proiecția filmului „Food For Profit”, o investigație jurnalistică despre care s-a scris că „a zguduit Europa”, este moderată de cunoscuta jurnalistă Andreea Stroe, iar invitați săi sunt europarlamentarul Nicu Ștefănuță, Lorand Tapuc, cunoscut pentru ferma sa ecologică  și regizorul filmului „Food For Profit”, Pablo  D’Ambrosi.

Era feudalismului digital (marți, 22 octombrie | 18:00). Filmul proiectat ne duce în lumea bibliotecii personale a celebrului scriitor Umberto Eco. Iar discuția moderată de jurnalista Mirela Nagâț (invitați: prof. Mihai Cernea, Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent și Ștefan Baghiu, lector. Dr. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu) pornește de la constatarea că, după mii de ani în care cunoașterea a fost arhivată și transmisă peste generații pe suport fizic, era digitală, prin noile practici de comunicare, schimbă din temelii producția, consumul, colectarea și arhivarea cunoștințelor. Problema e că suportul arhivelor digitale este vulnerabil și supus migrării impuse de schimbările tehnologie, fără a fi valid pentru păstrarea pe termen lung a cunoașterii patrimoniale. Ce facem? Cum vor circula informațiile în viitor, care e natura bulelor de filtrare, a camerelor de ecou, cine joacă rolul de gatekeeper?

Femeia Târguită versus Femeia Bărbat (miercuri, 23 octombrie | 18:00). Discuția de miercuri va fi despre rolul femeii în societate în condițiile în care asimetria de putere și de respect între rolul femeii și al bărbaților în societate adus de-a lungul timpului la multe nedreptăți și excese. Care e situația acum și care sunt perspectivele? Dialogul, având ca pretext filmele În numele pământului (r. Dorota Kobiela, Hugh Welchman) și Cine e bărbatul în casă (r. Kristine Nrecaj, Birthe Templin),  propune să identifice și să readucă în discuție sursele și practicile inegalităților de gen sau chiar misogine ale prezentului care sunt perpetuate din trecut. Moderator: jurnalista Mirela Nagâț. Invitați: prof. Mihaela Miroiu, Roxana Dumitrache, publicistă și activistă feministă și scriitorul Radu Vancu

Estici în Vest (joi, 24 octombrie | 18:00). proiectia filmului Tata (r. Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc), povestea complexă a relației complicate tată-fiică, împletită cu o situația de sclavie modernă, va fi urmată de o discuție moderată de jurnalistul Cătălin Striblea  în care este abordat fenomenul migrației europenilor de la Est spre Vest, pornind de la povești foarte concrete, șocante, așa cum nu ați mai auzit, de multe ori dureroase, ale celor plecați la muncă departe de casă. Filmele în discuție mai sunt Mirajul Occidentului (r. Apolena Rychlíková), în care o jurnalistă din Cehia se angajează în mai multe țări din Vest pentru a documenta la prima mână subiectul, 24 de ore (r. Harald Friedl), despre o româncă îngrijitoare de persoane în vârstă din Austria. Invitați sunt istoricul și antropologul Valer Simion Cosma și prof. dr. Ionela Vlase.

Secretul avansului Poloniei (vineri, 25 octombrie | 18:00). După proiecția filmului polonez, Pădurea, urmează un dialog public despre Cum a reușit Polonia să avanseze în rândul țărilor din fostul bloc comunist? Care au fost reformele implementate acolo, ce strategii au folosit și ce resurse au utilizat autoritățile ca țara să ia acest avans? Răspunsuri despre cum la alții se poate mai bine va căuta jurnalista Cristina Cileacu împreună cu ambasadorul Emil Hurezeanu, cu fostul ambasador polonez în România, Bogumil Luft și profesorul economist Cornel Ban.

Câte stele pe cer, atât plastic în oceane (sâmbătă, 26 octombrie | 14:00). Jurnalista Digi 24 Teodora Tompea caută, împreună cu invitații ei, Anamaria Hâncu (Let`s do it, Romania!) și Roxana Puia (Asociația Environ), soluții pentru a reduce poluarea cu plastic. Pentru că există deja de 500 de ori mai multe particule de plastic în apele Terrei decât există stele în galaxia noastră. Cum putem contribui real la a avea o planetă mai curată și mai verde și ce ar trebui să facă în această privință statul, marile companii și noi, oamenii de rând? Filmul-pretext este producția germană „Plasticul Fantasticul” (r. Isa Willinger), care urmărește îndeaproape producția circulară, fenomenul greenwashing, evoluția și efectele microplasticelor, emisiile de carbon și rasismul ecologic.

Programul complet al dezbaterilor Astra Film Festival DocTalks, aici.

Seria Doc Talks face parte din programele speciale ale Astra Film Festival, alături de expoziții inedite, masterclass-uri cu profesioniști internaționali, activități dedicate exclusiv studenților, juniorilor și profesioniștilor din industrie, care au nevoie de un imbold în finalizarea producțiilor lor cinematografice.

astra film festival: doctalks cu invitați de marcă despre subiecte fierbinți la sibiu astra film festival: doctalks cu invitați de marcă despre subiecte fierbinți la sibiu astra film festival: doctalks cu invitați de marcă despre subiecte fierbinți la sibiu astra film festival: doctalks cu invitați de marcă despre subiecte fierbinți la sibiu astra film festival: doctalks cu invitați de marcă despre subiecte fierbinți la sibiu astra film festival: doctalks cu invitați de marcă despre subiecte fierbinți la sibiu

Ultima oră