Ghidul vaccinării antigripale la Sibiu: Cine beneficiază de vaccin compensat și cum se obține

Similar cu sezonul anterior, 2023/2024, beneficiarii de vaccinare împotriva gripei pot obține vaccinul pe bază de prescripție medicală, fără ca DSP Sibiu să mai distribuie dozele de ser imunizant către medicii vaccinatori.

Ghidul vaccinării antigripale la Sibiu: Cine beneficiază de vaccin compensat și cum se obține

În conformitate cu Ordinul comun MS/CNAS nr. 3278/804 din 2023 și Ordinul Ministerului Sănătății nr. 3120 din 2023, beneficiarii de vaccin gripal compensat trebuie să se adreseze la medicii prescriptori, reprezentați de medicii de familie și medici de toate specialitățile aflați în contract cu o casă de asigurări de sănătate, pentru eliberarea unei rețete compensate (100% sau 50%), corespunzător categoriei în care se află.

  1. Compensare 100%:
  2. copii cu vârsta ≥ 6 luni și < 19 ani;
  3. gravide;
  4. persoane cu vârsta ≥ 19 ani și < 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații:
    • boli cardiovasculare cronice;
    • boli respiratorii cronice;
    • boli renale cronice;
    • boli hepatice cronice;
    • boli neurologice cronice;
    • boli metabolice;
    • boli oncologice;
    • boli autoimune;
    • malformații congenitale;
    • obezitate;
    • asplenie, pacient aflat în pregătire în vederea efectuării unei splenectomii;
    • persoane cu infecție HIV/SIDA;
    • terapie imunosupresoare;
    • transplant;
    • imunosupresie congenitală;
  5. persoane cu vârsta de peste 65 de ani;
  6. personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar.
  7. Compensare 50%:
    1. persoane cu vârsta ≥ 45 de ani și < 65 de ani, fără boli cronice.

Precizăm că, persoanele care nu sunt incluse în categoriile de compensare (100% sau 50%) din lista de mai sus pot să se vaccineze după achiziția vaccinului cu plata integrală a acestuia.

Eliberarea rețetei de vaccin antigripal poate fi efectuată de orice farmacie în contract cu casa de asigurări de sănătate care are în stoc vaccinul gripal 2024/2025. După ridicarea vaccinului, beneficiarul poate să se adreseze fie la un medic vaccinator, fie la o farmacie care desfășoară activități de vaccinare în vederea vaccinării. Medici vaccinatori sunt reprezentați de toți medicii de familie din județul Sibiu, medici epidemiologi, de boli infecțioase, pediatri, care au un atestat de vaccinologie. Serviciul de administrare a vaccinului gripal (inocularea) este gratuit pentru beneficiar, atât la medicii vaccinatori, cât și la farmacii.

Menționăm că până în prezent nu a fost confirmat nici un caz de gripă în județul Sibiu, nefiind raportate nici suspiciuni de gripă în acest sezon, motiv pentru care dorim să reamintim importanța și eficacitatea vaccinării antigripale, mai ales pentru persoanele aflate în grupele de risc. Îndemnăm populația eligibilă la vaccinare, care nu s-a vaccinat antigripal până în prezent, să se adreseze cu celeritate medicilor de familie în vederea consultului și stabilirea administrării vaccinului antigripal.

Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Complicațiile gripei pot include pneumonii, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Ultima oră