ulbs vine cu noi lămuriri despre ancheta în cazul acuzațiilor aduse de studenți în cazul lui eugen iordănescu: “avem încredere in comisia de etică”
FOTO arhivă
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu oferă lămuriri publice privind investigația care îl are în centru pe profesorul Eugen Iordănescu. Punctat, reprezentanții Universității „Lucian Blaga” precizează că cercetarea Comisiei de Etică din cadrul ULBS a început anterior investigației.
Zeci de tineri, actuali și foști studenți ai profesorului Eugen Iordănescu, reclamă metodele abuzive de predare ale acestuia. Toate reclamațiile au fost cuprinse într-o sesizare înaintată conducerii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. (DETALII AICI)
Având în vedere investigația cu titlul „Lecțiile profesorului Eugen Iordănescu : „Te învăț eu psihologie, dar o să te doară: Abuz de putere și comportamente umilitoare semnalate la ULBS” din data de 10.10.2024, apărută în publicația online Investigatoria Press, universitatea face următoarele clarificări:
1. Confirmăm faptul că există o sesizare depusă la Comisia de Etică a ULBS care are ca obiect situația descrisă în articolul de presă menționat. Această sesizare este în faza de cercetare și soluționare.
2. Cercetarea Comisiei de Etică din cadrul ULBS a început anterior publicării articolului
3. Conform Cartei ULBS, Rectorul Universității sau membrii comunității universitare (și, implicit purtătorul de cuvânt) nu au acces la dosarul cauzei pe durata desfășurării cercetărilor Comisiei de etică universitară, motivat de următoarele:
Comisia de etică din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu funcționează „independent față de orice altă structură sau persoană din cadrul instituției de învățământ superior”, potrivit art. 1 (2) al capitolului referitor la Comisia de etică universitară. Prin urmare, constatarea investigației a determinat la confirmarea publică a existenței unei cercetări la nivelul Comisiei de etică.
Lucrările Comisiei de etică au caracter confidențial, art. 5 (al capitolului referitor la Comisia de etică universitară prevăzând expres: „Accesul terților la dosarul de caz pe durata desfășurării anchetei va fi interzis, cu excepția reprezentanților legali ai părților și, atunci când faptele fac subiectul unei investigații oficiale a organelor de stat autorizate”.
4. Fiecare membru al comunității universitare beneficiază de protecția datelor cu caracter personal, conform art. 7 (2) din Codul de etică și deontologie universitară al ULBS, cu respectarea normelor legale incidente.
5. Carta ULBS  esete armonizată în conformitate cu prevederile Legii învățământului superior nr. 199/2023 și s-a aflat în dezbatere publică în comunitatea universitară a ULBS la începutul acestui an și a fost aprobată prin Hotărârea Senatului ULBS nr. 1122/05.03.2024.
6. În contextul abordării echidistante a unui subiect de presă, menționăm că nu a existat o solicitare transmisă, în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, purtătorului de cuvânt al Universității.
Solicitarea a fost primită de la Facultatea de Științe Socio-Umane , în ziua publicării articolului, respectiv 10.10.2024. Universitatea a răspuns acestei solicitări prompt, în data de 10.10.2024.
Menționăm că termenul prevăzut de legea menționată pentru soluționarea unei solicitări de informații publice este de 10 zile sau, după caz, de cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării.
7. În egală măsură, dorim să aducem la cunoștința opiniei publice că orice faptă prin care se încalcă normele legale și asupra căreia există soluții judecătorești, atinge, într-o măsură diferențiată (în funcție de autor, gravitatea faptei, circumstanțe și consecințe) imaginea și reputația universității. Nu vom rămâne indiferenți față de soluțiile legale, pronunțate de organele competente!
8. Pe această cale, facem apel la înțelegerea și respectarea modului de organizare și funcționare a Comisiei de etică universitară, înființată în vederea respectării normelor de etică şi deontologie universitară în scopul prevenirii şi sancționării faptelor care pot constitui elemente sau practici lipsite de etică.
Avem încredere în soluționarea cauzelor aflate pe rolul Comisiei de etică a ULBS cu respectarea normelor legale, profesionalism și responsabilitate.

Ultima oră