eugen iordănescu, în mijlocul unui scandal uriaș. zeci de studenți de la sibiu îl acuză de comportament abuziv: „pe doi colegi i-a întrebat de câte ori au făcut sex”

Eugen Iordănescu, directorul Camerei de Comerț și, totodată, profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, se află în mijlocul unui scandal de proporții. Zeci de studenți au semnalat, printr-o sesizare către conducerea instituției, că Iordănescu are un comportament abuziv la cursuri. 

eugen iordănescu, în mijlocul unui scandal uriaș. zeci de studenți de la sibiu îl acuză de comportament abuziv: „pe doi colegi i-a întrebat de câte ori au făcut sex”

La începutul lunii iunie, 34 de studenți din anii II și III ai Facultății de Științe Socio-Umane, specializarea Psihologie, de la ULBS au depus o sesizare către conducerea universității, acuzându-l pe profesorul universitar doctor Eugen Iordănescu că are un comportament abuziv la cursuri. Potrivit unei investigații realizate de jurnaliștii de la INVESTIGATORIA, studenții au scris în sesizare că Iordănescu îi umilește la cursuri, îl obligă să se urce pe mese și scaune în fața clasei, îi întreabă de câte ori au făcut sex, li se adresează într-un mod disprețuitor și le pune în pericol rezultatele, setând termenele limită pentru proiecte în intervale problematice pentru studenți, inclusiv în vacanțe. 

Eugen Iordănescu predă materia „Metode de analiză și interpretare calitativă a datelor” la Sibiu. În cadrul cursurilor, studenții spun că face abuz de putere și îi terorizează. De aceea, mulți dintre ei au decis să redacteze o sesizare către conducerea universității în care au lansat o serie de acuzații. 

„Asupra uneia dintre colegele noastre și-a îndreptat atenția în mod excesiv, atitudine ce se califică exact în sfera actelor de persecuție – nu este curs să nu-i pomenească numele, să nu îi solicite răspunsuri la modul agresiv, jignitor. Dacă pune întrebări sau solicită explicații suplimentare pentru diverse nelămuriri este pe tonul <<repetă ce ai spus, ridică-te în picioare>> – este intimidant când ți se cere în mod autoritar, ca o formă de pedeapsă să te ridici în picioare și să repeți ce ai spus. Acestea sunt forme și metode de adresare dintr-un regim de tristă amintire. (…)  Acestei colege i-a spus la un curs <<te învăț eu psihologie, dar o să te doară>>”, este una dintre acuzațiile din sesizare. 

„Unei colege i-a corectat constant poziția, la fiecare laborator, justificând cu faptul că nu are o poziție de psiholog profesionist, fără să fie nimic inadecvat în poziția colegei noastre – doar stătea pe scaun cu mâinile în spate și fără să aibă picioarele încrucișate. Ca să-i corecteze poziția i-a adus două markere, i-a pus mâna pe mâinile ei și i le-a pus pe genunchii ei, intrând în spațiul personal și dovedind lipsă de respect și cuviință. Pe aceeași colegă, cât și pe un coleg, i-a întrebat în primele laboratoare de câte ori au făcut sex în săptămâna respectivă – precizând că nu e obligatoriu să răspundă. Precizarea în sine nu își are deloc rostul, ea nu anulează impertinența întrebării”, este altă acuzație. 

„În repetate rânduri, dl. prof. Iordănescu atinge picioarele persoanelor care stau alături de dânsul în cadrul laboratoarelor, corectează poziții ale colegelor atingându-le, în timpul cursurilor se plimbă printre bănci și atinge pe umeri colege într-o manieră ce se vrea prietenoasă, dar care creează mult disconfort persoanelor în cauză. O altă colegă a semnalat și am fost martori la întâmplare mulți dintre noi, că a tras-o de tricoul pe care îl purta, iar când aceasta s-a retras șocată, a privit-o foarte urât, o altă colegă primește palme peste frunte la care dl. profesor îi spune <<așa ai primit binecuvântarea>>”, este o altă acuzație notată în sesizarea către conducerea ULBS. 

În urma acestor acuzații, INVESTIGATORIA a luat legătura cu profesorul universitar Eugen Iordănescu, însă nu a dorit să comenteze. „Nu sunt interesat! Adresați-vă conducerii facultății”, le-a răspuns jurnaliștilor. Aceștia au încercat să primească răspunsuri și de la Facultatea de Științe Socio-Umane, însă s-au lovit de tot felul de piedici. 

Citiți întreaga investigație pe investigatoria.ro. 

Ultima oră