aria revoluționează educația fizică la sibiu. înotul intră în orarul elevilor (video)

În Sibiu, educația fizică nu mai este doar despre alergare în curtea școlii. Programul „Ora de sport, la înot” oferă elevilor de gimnaziu nu doar o formă de mișcare, ci și abilități care pot face diferența între viață și moarte.

aria revoluționează educația fizică la sibiu. înotul intră în orarul elevilor (video)

Aria Sibiu, în parteneriat cu Primăria Sibiu, Inspectoratul Școlar Sibiu și unitățile școlare din oraș au lansat „Ora de Sport în apă”. Ideea proiectului a venit în 2023, dar s-a concretizat abia în 2024. Acesta este un program dedicat sănătății și dezvoltării armonioase a copiilor. Toți elevii școlilor din Sibiu beneficiază de o oră de sport în apă o dată la 4 săptămâni. Aria Sibiu își dorește să aducă sportul mai aproape de tinerii din comunitatea sibiană.

video
play-sharp-fill

Inițiativa are ca scop promovarea activității fizice regulate și educația pentru un stil de viață sănătos în rândul tinerilor, prin intermediul unor sesiuni dinamice și interactive care îmbină mișcarea cu distracția. Orele vor fi desfășurate sub îndrumarea instructorilor specializați de la Aria Sibiu și a profesorilor de sport din școala respectivă, într-un mediu sigur și stimulativ, adaptat nevoilor fiecărei grupe de vârstă.

Inspirat de un model văzut în Franța în timpul unui schimb de experiență din copilărie, Andrei Bodea a avut ideea acestui program încă de acum un an și jumătate. „Totul a început văzând în vestul Europei cum fac. Țin minte dintr-un schimb de experiență pe care l-am avut când eram în clasa a VIII-a, în Franța, lângă Bordeaux. Am văzut că elevii erau luați cu autocarul școlii și duși la un bazin olimpic, unde făceau parte din orele de sport,” povestește reprezentantul complexului, Andrei Bodea. Această idee s-a transformat într-un proiect concret la Aria, începând din martie 2023.

aria revoluționează educația fizică la sibiu. înotul intră în orarul elevilor (video)

Primăria Sibiu, prin Serviciul de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, colaborează cu Asociația Club Sportiv Aria pentru Sport pentru desfășurarea gratuită a orelor de înot. Primarul Astrid Fodor a subliniat importanța acestei inițiative, menționând că bazinul de la Aria va suplini deficitul de spații disponibile pentru înot, având în vedere numărul mare de solicitări. „Este esențial ca elevii să practice acest sport, iar programul nostru le va oferi oportunitatea necesară,” a declarat primarul. 

Extinderea programului de la Cisnădie la Sibiu

Proiectul „Ora de sport, la înot” a început inițial în Cisnădie. Acolo el a fost un succes rapid. „La Cisnădie mergeau foarte bine lucrurile. Tot mai mulți copii își doreau să vină. Am început cu clasele mari și acum vine inclusiv clasa a III-a,” spune Andrei Bodea. După succesul din Cisnădie, Andrei și echipa sa s-au întrebat dacă ar putea implementa același program și în Sibiu, oraș cu peste 7.000 de elevi de gimnaziu.

aria revoluționează educația fizică la sibiu. înotul intră în orarul elevilor (video)

Proiectul primit cu entuziasm la Sibiu

Inspectoratul Școlar și câteva dintre școlile din Sibiu au fost încântați de această oportunitate. „Am vorbit cu școlile unde am absolvit eu în principiu și le-a plăcut ideea, chiar mult, aș putea zice,” adaugă Andrei. Așa a început colaborarea cu Inspectoratul Școlar și cu Primăria Sibiu, iar după eliminarea câtorva probleme logistice întâmpinate la început, proiectul a fost lansat la începutul anului școlar.

Ora de sport cu două opțiuni: înot sau alt sport

Un aspect care a generat confuzie a fost statutul orei de înot. „A fost făcută o mică confuzie în trecut. Ora este opțională, dar opțional nu înseamnă că o faci în afara programului școlar. Este în ora de sport și poți alege între înot sau alt sport,” clarifică reprezentantul. Această oră face parte din programul școlar, dar tipul de activitate este ales în funcție de preferințele părinților și elevilor.

Profesorul Badiu Ioan, de la Școala Nr. 1, susține inițiativa: „Am o părere bună despre acest curs de înot, fiind și antrenor de sărituri în apă. Îi îndemn pe toți copiii din Sibiu să participe. Acum suntem cu clasa a VII-a. O parte din elevi sunt la bazin, iar cei care nu pot intra în apă din diverse motive fac ora în sala de gimnastică.”

aria revoluționează educația fizică la sibiu. înotul intră în orarul elevilor (video)

Siguranța și organizarea la bazin

La complexul Aria, elevii sunt aduși cu autobuzele școlare, iar programul este gândit astfel încât să nu existe risipă de timp sau de resurse. „Le-am spus școlilor să nu vină mai puțin de două clase, pentru că e prea mare piscina și risipă de timp, și să nu vină mai mult de patru clase,” menționează reprezentantul Aria. Bazinul, care are o adâncime de maxim 1,20 m, este sigur pentru toți copiii, indiferent de nivelul lor de înot.

„Toți copiii ating cu picioarele jos. Fac cursuri de înot cu personalul nostru sau cu profesorul lor de sport. Profesorul lor de sport decide dacă intră sau nu în bazin, iar noi avem suficienți antrenori de înot care se ocupă de partea de curs de inițiere,” explică Andrei Bodea.

aria revoluționează educația fizică la sibiu. înotul intră în orarul elevilor (video)

Problemele de sănătate cauzate de lipsa activității fizice

În timpul primei săptămâni de activitate, o situație îngrijorătoare a ieșit la iveală: mulți dintre copii sufereau de crampe musculare, un simptom al lipsei de activitate fizică și a obiceiurilor nesănătoase. „Au fost peste 10 copii care au avut cârcei în prima zi, iar instructorii de înot au trebuit să-i scoată afară din bazin și să le facă masaj. Asta este o dovadă clară de lipsă de somn, lipsă de alimentație corectă și lipsă de sport,” spune reprezentantul, subliniind necesitatea urgentă a educației fizice și a unui stil de viață sănătos pentru copiii din ziua de azi.

aria revoluționează educația fizică la sibiu. înotul intră în orarul elevilor (video)

Beneficiile înotului pentru dezvoltarea copiilor

Înotul, în mod deosebit, este un sport care contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Prin acest program, copiii din Sibiu nu învață doar să înoate, ci își dezvoltă musculatura, flexibilitatea și își îmbunătățesc starea generală de sănătate. „Acești copii chiar au nevoie de ajutor. Înotul îi ajută enorm la dezvoltarea fizică și mentală,” afirmă Andrei Bodea.

Ultima oră