Calea Șurii Mari va fi modernizată. Municipalitatea vrea să lărgească drumul până la patru benzi, să amenajeze piste de biciclete și să facă mai multe locuri de parcare. Caietul de sarcini a fost scos la licitație, iar primăria așteaptă ofertele.
Zona de nord a municipiului Sibiu se află într-o continuă dezvoltare, lucru ce a condus la creșterea populației urbane, la dezvoltări imobiliare și, implicit, la supraaglomerarea drumurilor. Traficul auto, velo și pietonal este în creștere, astfel că municipalitatea trebuie să găsească soluții viabile pentru fluidizare, îmbunătățind infrastructura de transport și modernizând căile de acces în și dinspre oraș. În acest sens, Primăria Sibiu a scos la licitație caietul de sarcini pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare și extindere a Căii Șurii Mari.
Drum lărgit până la 4 benzi, piste de biciclete și parcări
Calea Șurii Mari va fi reabilitată pe tronsonul cuprins între viaductul din Terezian și sensul giratoriu din zona centrului comercial Prima. „Strada propusă pentru modernizare este situată după pasajul superior peste calea ferată și face legătura între intrarea în oraș dinspre municipiul Mediaș, autostradă și centrul orașului. Are o importanță majoră în ceea ce privește realizarea legăturilor între autostradă, cartiere rezidențiale, zone comerciale și centrul orașului. Traficul, la orele de începere a activității și la orele după-amiezii, devine aglomerat, creând blocaje și stagnarea coloanelor de mașini”, se precizează în caietul de sarcini.
Prin urmare, având în vedere traficul greu la orele de vârf, dar și faptul că pe o mare parte din stradă nu există trotuare pentru pietoni, dar nici piste de biciclete, s-a impus modernizarea completă a Căii Șurii Mari.
Potrivit caietului de sarcini, partea carosabilă va avea între 10,50 metri și 14,00 metri, cu trei și patru benzi de circulație. Proiectul prevede inclusiv amenajarea a două sensuri giratorii, unul dintre ele fiind deja făcut în dreptul magazinului Selgros. Pe Calea Șurii Mari urmează să fie amenajate în total 57 de locuri de parcare, paralel cu drumul.
De o parte și de alta a carosabilului vor fi realizate trotuare cu lățimi variabile, pe unele sectoare de la 1,00 – 3,00 metri, dar în mare parte cu lățimea de 1,50 metri. Pista de biciclete va fi amenajată doar pe partea stângă a străzii și va avea sens dublu de circulație cu o lățime de 1,5 – 3,00 metri.
În prezent, rețeaua de canalizare pluvială lipsește, iar pe un tronson sun amenajate șanțuri deschise, infrastructura iluminatului public este învechită și nu există cablaj metropolitan. Municipalitatea va interveni și la aceste capitole, modernizându-le.
De-a lungul străzii vor fi plantați 210 de copaci noi, dar și arbuști și plante ornamentale (2.500 de bucăți). Va fi montat și un sistem de irigație și se va însămânța pământul cu trifoi pitic. Pe o suprafață de 5.000 metri pătrați, zona se va amenaja cu pietriș mărgăritar.
Proiectul va urma să fie depus spre finanțare la ADR Centru, în cadrul apelului 5.2 Decongestionarea traficului din jurul marilor municipii, sens în care se va avea în vedere respectarea prevederilor din Ghidul solicitantului. Valoarea investiției este estimată la 24.199.469,47 lei.
Patru luni de la momentul semnării contractului au fost alocate pentru elaborarea proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor, conținând toate documentațiile, avizele și autorizațiile necesare eliberării autorizației de construire și pentru elaborarea proiectului tehnic. Execuția lucrărilor va dura apoi 6 luni.