Consiliere psihologică gratuită pentru părinții cărora le-au murit copiii

Părinții ai căror copii au murit în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia de 10 şedinţe de consiliere psihologică gratuite, a anunțat miercuri Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Ședințele gratuite trebuie efectuate în termen de 6 luni de la data decesului copilului, indiferent dacă părinții sunt sau nu asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului.

Guvernul a aprobat normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr.186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi, numită și „Ziua Părinţilor de Îngeri”, prin care se stabilește modalitatea în care se decontează şedinţele de consiliere psihologică.

„Ședințele de consiliere psihologică sunt asigurate de către psihologi atestați de Colegiul Psihologilor din România. Orice persoană care trece printr-o asemenea traumă are nevoie de sprijin specializat și cred că este important să știe și să simtă că nu este singură”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Înscrierea părinților se face pe baza recomandării medicului de familie, precum și a raportului de evaluare întocmit de psiholog la prima ședință efectuată. De ședințele de consiliere psihologică beneficiază fiecare dintre părinți, atât individual, cât și împreună.

Potrivit MMSS, efortul bugetar anual este estimat la aproximativ 6 milioane lei, pentru un cost mediu al ședinței de consiliere de 150 lei, un număr mediu de 1.900 decese infantile, respectiv 3.800 părinți. Sumele provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Ultima oră