Singura școală din Cartierul Tineretului, modernizată de Primăria Sibiu
Foto: Facebook/Școala gimnazială nr. 23, Sibiu

Școala Gimnazială nr. 23 de pe strada Oslo din Sibiu va fi reabilitată energetic. Proiectul presupune, printre altele, montarea de panouri solare fotovoltaice și realizarea unui sistem de ventilație cu recuperator de căldură în fiecare sală de clasă. 

Primăria a scos la licitație caietul de sarcini pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 23 în vederea îmbunătățirii eficienței energetice. Proiectul este finanțat în cadru Programului „Regiunea Centru” 2021-2027. 

Școala de pe strada Oslo, construită în anul 1970, va intra astfel într-un amplu proces de reabilitare. În primul rând, se va interveni pentru izolarea termică a fațadei, cât și a planșeului de peste etaj. De asemenea, va fi reabilitat și sistemul de iluminat. „Înlocuirea sistemului de iluminat cu lămpi cu tuburi de neon, cu un sistem de iluminat performant cu LED-uri, eficient energetic, care va fi controlat cu un sistem de comandă de la distanță pentru adaptarea intensității luminoase și reglarea parametrilor și timpului de funcționare”, se arată în caietul de sarcini. 

Proiectul prevede instalarea unui sistem alternativ de producere a energiei electrice, iar în acest sens va fi montat un sistem de panouri solare fotovoltaice, care să producă energie pentru iluminat, ventilație și consum auxiliar din centrala termică. Totodată, va fi realizat un sistem de ventilație cu unități individuale montate în fiecare sală de activitate, cu recuperator de căldură, pentru crearea condițiilor de confort și a unui mediu propice pentru desfășurarea orelor. 

Potrivit datelor din caietul de sarcini, va fi reabilitată și instalația de producere și distribuție a energiei termice, prin realizarea unei centrale termice dotată cu pompe de căldură aer-apă. Centrala pe gaz va fi și ea păstrată, pentru atunci când temperatura exterioară nu permite funcționarea pompelor de căldură. Pentru a reduce risipa de apă caldă, în școală vor fi montați robineți cu senzori sau cu temporizare. 

Municipalitatea vrea să fie realizate inclusiv finisaje interioare la pereți și tavane, să fie montate platforme elevatoare pentru persoanele cu dizabilități și să fie realizate dispozitive de ghidaj și alertare pentru persoanele nevăzătoare. 

Lucrările se vor executa și în timpul anului școlar, cu prezența în școală a elevilor și profesorilor. Executantul lucrării va avea obligația să ia toate măsurile de protecție pe toată perioada lucrărilor pentru ca orele să se desfășoare în condiții normale. 

Valoarea estimată, fără TVA, a investiției se ridică la 3.994.096,08 lei. Durata totală de execuție efectivă a lucrărilor nu trebuie să depășească 12 luni, la care se adaugă o perioada de maxim 2 luni pentru recepția la terminarea lucrărilor, inclusiv remedierile necesare, dacă va fi cazul.

Ultima oră