Firmele sibiene de construcții și instalații electrice se pot înscrie pentru realizarea de lucrări de eficientizare energetică a locuințelor persoanelor vulnerabile și a populației din județul Sibiu

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat două programe ample destinate creșterii eficienței energetice a locuințelor. Beneficiarii finali ai fondurilor nerambursabile sunt atât persoanele fizice vulnerabile, cât și populația generală.

Potrivit ghidului de finanțare, dosarele beneficiarilor finali, întocmite de către operatorii economici, vor fi verificate de către Consiliul Județean Sibiu, care va pune la dispoziția solicitanților lista firmelor acceptate de MIPE.

„Este o oportunitate pentru companiile din Sibiu care au în obiectul de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și lucrări de instalații electrice. Se pot face și asocieri între maximum două firme, astfel încât să fie îndeplinite aceste condiții de eligibilitate. Cele două programe finanțate prin PNRR pot aduce beneficii pentru firme din județul nostru și confort pentru sibieni”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

În cadrul programelor, cererile de finanțare pentru beneficiarii finali (persoane vulnerabile și populația generală), vor fi întocmite și depuse de către operatorii economici preselectați de către finanțator.

Perioada de înscriere a operatorilor economici este posibilă până pe data de 16 octombrie ac, ora 17,00.

Înregistrarea operatorilor economici se va realiza online pe platforma informatică https://proiecte.pnrr.gov.ro, unde se găsesc și condițiile privind eligibilitatea.

Cele două programe finanțate de MIPE, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt:

  1. „Renovare ce vizează eficiența energetică combinată cu instalarea de panouri solare pe clădirile rezidențiale unifamiliale, numai pentru gospodăriile sărace din punct de vedere energetic și pentru consumatorii de energie vulnerabili”, prin care vor fi decontate următoarele:
  • A. reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii prin: izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei, inclusiv lucrări de finisare; lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși; izolarea termică a acoperișului/planșeului – 14.000 Euro;
  • B. instalarea sistemelor fotovoltaice de generare a energiei electrice, cu o capacitate netă de cel puțin 3kW, pentru consum propriu, care sunt conectate la rețeaua națională de distribuție – 5.000 Euro;
  • C. realizarea Raportului de expertiză tehnică a clădirii – 700 Euro;
  • D. realizarea Raportului de audit energetic – 300 Euro;
  • E. întocmirea Certificatelor de performanță energetică inițial și final – câte 100 Euro.

Valoarea nerambursabila aferentă unui proiect care conține o singură clădire rezidențială este de 20.200 euro, constituită din cumulul voucherelor acordate (sumă fixă) pentru activitățile eligibile menționate.

  • „Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării, pentru care sunt eligibile următoarele activități:
  • Etapa I, Componenta A (doar pentru persoane vulnerabile care nu dețin niciunul dintre cele două sisteme – inclusiv pentru clădiri rezidențiale izolate)
      •  instalarea de noi sisteme de panouri fotovoltaice cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW (voucher 5.000 Euro) și
      • instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW (voucher 5.000 Euro).
  • Etapa I, Componenta B (pentru populația generală, inclusiv persoane vulnerabile)
      • instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW pentru proprietarii de locuințe care dețin deja un sistem de panouri solare cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW (voucher 5.000 Euro).
  • Etapa II – pentru persoanele fizice (populația generală) care nu dețin niciunul din cele doua sisteme
    • instalarea de noi sisteme de panouri fotovoltaice cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW (voucher 5.000 Euro) și
    •  instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice autonome cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW (voucher 5.000 Euro).

Etapa a II se va realiza ulterior închiderii Apelurilor pentru Componenta A si B. Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei electrice se adresează și persoanelor care nu sunt branșate la sistemul energetic național, în condițiile respectării legislației naționale aplicabile în vigoare și a condițiilor de eligibilitate.

Cine poate beneficia de cele două programe?

Pentru proiectele și etapele destinare persoanelor vulnerabile: Persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minime, care îndeplinește condițiile prevăzute în Legea nr. 226 din 16 septembrie 2021, privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările și completările ulterioare, și care se regăsește pe lista persoanelor vulnerabile preluată de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Pentru etapele destinate populației generale: Persoana fizică din mediul urban și rural care încheie un contract comercial cu un solicitant (firmă) în vederea accesării unui voucher.

Apelul este competitiv, cu termen limită de depunere. Depunerea cererilor de înrolare și a proiectelor se va realiza pe platforma PNRR https://proiecte.pnrr.gov.ro .

Ultima oră