Au început lucrările la lotul 4 al autostrăzii Sibiu-Făgăraș (video)

Constructorul turc Makyol a demarat astăzi lucrările pregătitoare pentru execuția Lotului 4 al Autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș, conform informațiilor furnizate de publicația Monitorul Expres.

Această etapă a proiectului, care se întinde pe o distanță de 17 km între Sâmbăta de Sus și Făgăraș, a fost oficializată prin semnarea contractului la sfârșitul anului 2023. Predarea proiectului tehnic este așteptată până în ianuarie 2025.

Detalii despre lucrări

Makyol Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret AS, în colaborare cu Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi Anonim Sirketi, a confirmat că va începe lucrările de pregătire și amenajare a terenului. Aceste activități includ tăierea vegetației, îndepărtarea solului fertil, nivelarea terenului și săparea șanțurilor, toate acestea fiind esențiale pentru viitoarele drumuri tehnologice. Accesul la amplasament se va face din drum public, conform reglementărilor legale.

Deși lucrările au început, este important de menționat că niciunul dintre cele patru loturi ale Autostrăzii Sibiu – Făgăraș, cu o lungime totală de 68 km, nu are încă Autorizație de Construire. Aceasta este o etapă crucială, deoarece este momentul în care se poate emite Ordinul pentru Începerea Lucrărilor (OIL), iar lucrările efective ar urma să dureze 36 de luni.

YouTube video

Proiecte conexe și stadiul lucrărilor

În luna trecută, Makyol a început organizarea de șantier pentru Lotul 3 al Autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș, unde au fost aduse primele utilaje. Lucrările de amenajare a primei organizări de șantier au început în zona comunei Cârța, județul Sibiu, unde vor fi cazați peste 400 de muncitori. În plus, în această zonă se va construi o unitate de producție pentru asamblarea stațiilor de producere a asfaltului și a betonului necesar construcției autostrăzii.

„Constructorul turc urmează să înceapă lucrările pentru amenajarea drumurilor tehnologice pe culoarul lotului 3, care se întinde pe 17,5 km între Arpașu de Jos și Sâmbăta de Sus”, a precizat Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov.

Au început lucrările la lotul 4 al autostrăzii Sibiu-Făgăraș (video)

Stadiul loturilor Autostrăzii Sibiu – Făgăraș

  1. Lotul 1: Sibiu (Boița) – Mârșa, lungime 14 km. Contract semnat în decembrie 2023, cu ordin pentru începerea proiectării emis pe 26 februarie 2024.
  2. Lotul 2: Mârșa – Arpașu de Jos, lungime 19 km. Contract semnat pe 28 decembrie 2023, ordin pentru proiectare emis pe 26 februarie 2024.
  3. Lotul 3: Arpașu de Jos – Sâmbăta de Sus, lungime 18 km. Contract semnat pe 24 august 2023, ordin pentru proiectare emis pe 16 octombrie 2023. Consitrans a fost desemnat câștigător al contractului pentru supervizare, deși a fost admisă contestația proiectantului turc Proyapi.
  4. Lotul 4: Sâmbăta de Sus – Făgăraș, lungime 17 km. Contract semnat în noiembrie 2023, ordin pentru începerea proiectării emis pe 15 ianuarie 2024. Au fost depuse șase oferte pentru supervizare, iar CNAIR estimează desemnarea câștigătorului până pe 30 octombrie.

În ceea ce privește secțiunea Făgăraș – Brașov (50 km), contractul pentru finalizarea studiului de fezabilitate și realizarea proiectului tehnic a fost semnat încă din 2021, dar s-a înregistrat un progres de doar 23% din contract, conform rapoartelor CNAIR. Termenul oficial pentru predarea documentației se apropie, dar este posibil să fie acordată o prelungire pentru proiectant.

Ultima oră