Ponturi pentru studenții din Sibiu în căutare de chirii. De ce nu e bine să vă aruncați la prețul cel mai mic

Începutul anului universitar poate ridica provocări pentru studenți în căutarea unei locuințe de închiriat la Sibiu. Fie că încă nu și-au găsit chirie sau aleg să se mute din căminele studențești într-un spațiu mai privat, tinerii trebuie să țină cont de anumite aspecte atunci când aleg să facă pasul de a se muta într-o nouă locuință.

Agenții imobiliari sibieni vin în ajutorul acestora cu sfaturi esențiale în legătură cu pașii pe care adolescenții ar trebui să-i parcurgă, dar povestesc și despre tendințe ale prețurilor în perioada următoare.

Criteriul de bază în alegerea unei chirii

Potrivit agenților imobiliari sibieni, zona reprezintă cel mai important criteriu în căutările studenților, iar primul lucru pe care tinerii ar trebui să îl facă este să își găsească o locuință în proximitatea facultății la care aceștia au cursuri.

„Este esențial ca locuința să fie aproape de facultate apentru a reduce costurile și timpul petrecut pe drumuri” spun Mircea Oprean și Alexandru Tarcea, consultanți imobiliari Tower Invest.

„De multe ori, din cauza unui buget mai redus, studenții aleg opțiuni mai ieftine la periferia orașului, dar descoperă ulterior că petrec prea mult timp în trafic sau merg pe jos distanțe mari, ceea ce nu este un avantaj”, a adăugat Silviu Gorun, de la Agenția Imobiliară I-Imob si Agenția Grn Top Invest.

„Cel mai important criteriu în căutarea unei locuințe pentru închiriat de către studenți rămâne în continuare zona. Să fie cât mai aproape de unitatea de învățământ sau, cel puțin, să existe transport în comun cu legătură directă spre aceasta” a completat Lucian Tărchilă, manager de vânzări la agenţia “Oglan Imobiliare”.

Ponturi pentru studenții din Sibiu în căutare de chirii. De ce nu e bine să vă aruncați la prețul cel mai mic

Graba strică treaba – Greșeli frecvente ale chiriașilor noi

Studenții fac deseori greșeli atunci când își caută prima locuință. Una dintre cele mai comune este legată de graba de a alege prima opțiune disponibilă, fără a analiza toate aspectele importante.

„Mulți dintre aceștia nu verifică documentele imobilului, precum cine este proprietarul real și cu cine se face contractul. Această lipsă de atenție poate aduce consecințe neplăcute pe termen lung,” explică Mircea Oprean. De asemenea, Alexandru Tarcea, consultant la aceeași agenție, adaugă: „O altă greșeală este teama de a apela la serviciile unui consultant imobiliar experimentat, care poate oferi sfaturi valoroase în vederea negocierii și a evitării capcanelor”.

„Studenții au tendința să aleagă prima opțiune fără să analizeze toate aspectele. Atenție la izolație, vecini și costurile ascunse! O chirie mai scumpă într-un bloc nou poate fi mai avantajoasă pe termen lung. De exemplu, o garsonieră într-un bloc vechi neizolat, la prețul de 250-270 euro, poate să fie mai costisitoare față de o garsonieră într-un bloc nou la prețul de 300-330 euro” completează Lucian Tărchilă.

Importanța contractului de închiriere

Nu trebuie ignorată importanța unui contract de închiriere bine redactat, potrivit specialiștilor. Acest lucru oferă o bază legală solidă în întâmpinarea unor probleme ulterioare.

„Contractul de închiriere este foarte important, atât pentru locator cât și pentru locatar, deoarece oferă o siguranță legală pentru ambele părți și, totodată, își stabilesc drepturile și obligațiile care sunt regăsite în Codul Civil” spune Silviu Gorun.

„Contractul de închiriere este obligatoriu. Acesta oferă garanția utilizării locuinței pe perioada stabilită și în condițiile agreate împreună cu proprietarul. Trebuie să conțină clauze clare în ceea ce privește prețul și modalitatea de plată, durata contractului, modalitățile de reziliere a contractului, condițiile de folosință a locuinței, inclusiv motivele în care proprietarul are acces în locuința închiriată” spune Lucian Tărchilă.

Ponturi pentru studenții din Sibiu în căutare de chirii. De ce nu e bine să vă aruncați la prețul cel mai mic

Prețuri mari în perioada următoare

În ceea ce privește prețurile la Sibiu în perioada următoare, agenții imobiliari sibieni nu prevăd scăderi semnificative.

„Din cauza cererii ridicate, prețurile nu prezintă o scădere în următoarea perioadă” au spus Mircea Oprean și Alexandru Tarcea, în timp ce Silviu Gorun a completat astfel: „Prețurile nu vor scădea, din contră, există o tendință de creștere constantă chiar și în cazul chiriilor”.

Cu toate acestea, există anumite soluții punctuale pe termen lung, acolo unde studenții pot încerca să negocieze prețul chiriei prin plata în avans.

„Negocierea prețurilor este posibilă de cele mai multe ori prin achitarea în avans a mai multor luni de chirie sau semnarea unui contract pe termen lung, de 2-3 ani. O altă negociere se poate face și atunci când chiriașul negociază cu proprietarul să nu mărească prețul chiriei datorită faptului că deja locuiește de cel puțin 1 an, a menținut locuința în stare foarte bună, a achitat totul la zi și a menținut o relație foarte bună cu vecinii” a explicat Lucian Tărchilă.

Ultima oră