Racla cu moaștele Sfântului Gheorghe în pelerinaj la Sibiu și în Mărginime

Arhiepiscopia Sibiului anunță cu bucurie organizarea unui pelerinaj special în perioada 12-21 octombrie 2024, prin aducerea în Mărginimea Sibiului a raclei ce conține cinstitul cap al Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani. Această raclă este păstrată în biserica Mănăstirii Cernica și va fi purtată în procesiune, oferind credincioșilor ocazia de a se închina la moaștele sfântului.

O Sărbătoare de Mare Însemnătate

Pelerinajul coincide cu sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni, care se celebrează pe 21 octombrie, și marchează 275 de ani de la plecarea Cuviosului Gheorghe din localitatea natală pentru a-și dedica viața lui Dumnezeu. Acest eveniment are o semnificație profundă atât pentru comunitățile din Mărginimea Sibiului, cât și pentru întreaga credință ortodoxă.

Programul Liturgic

Racla cu moaștele Sfântului Gheorghe va fi așezată spre închinare conform următorului program liturgic:

  • 12-13 octombrie: Primirea delegației și așezarea moaștelor în Catedrala „Sfânta Treime” din Sibiu.
  • 13-15 octombrie: Moaștele vor fi la biserica din Gura Râului, unde va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, iar a doua zi, Sfânta Liturghie. În 14 octombrie, după hramul bisericii mici (monument istoric) din Gura Râului, va fi oficiată din nou Taina Sfântului Maslu.
  • 15-17 octombrie: Moaștele vor fi primite și la biserica „Buna Vestire” din Jina, unde un sobor de preoți din Protopopiatul Săliște va oficia Taina Sfântului Maslu și, a doua zi, Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”.
  • 17-19 octombrie: Moaștele vor fi la biserica din Tilișca, cu oficierea Tainelor religioase.
  • 19-20 octombrie: Moaștele vor fi aduse la biserica din Sibiel, unde va fi oficiată Taina Sfântului Maslu și, a doua zi, Sfânta Liturghie.
  • 21 octombrie: Ultima etapă va avea loc la biserica „Adormirea Maicii Domnului” (Brata) din Săliște, unde se vor oficia din nou Taina Sfântului Maslu și Sfânta Liturghie.

Organizare și Colaborare

Evenimentele liturgice și culturale sunt organizate cu sprijinul Protopopiatului Săliște, în colaborare cu Mănăstirea Cernica. Acest pelerinaj marchează o revenire simbolică a Sfântului Gheorghe în Săliștea natală, unde și-a început drumul spiritual acum 275 de ani.

Despre Sfântul Cuvios Gheorghe

Născut în anul 1730 în localitatea Săliște, Sfântul Gheorghe a fost starețul Mănăstirii Cernica între 1781 și 1806. După o viață dedicată slujirii lui Dumnezeu, a construit o comunitate monahală prosperă și a lăsat în urmă un testament valoros ce conține principii și norme pentru viața călugărească.

Pelerinajul din Mărginimea Sibiului este o ocazie unică de a celebra credința și tradiția ortodoxă, dar și de a onora moștenirea culturală și spirituală lăsată de Sfântul Cuvios Gheorghe.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului invită toți credincioșii să participe la acest pelerinaj de suflet, să se roage și să aducă omagiu unuia dintre cei mai importanți sfinți ai neamului românesc.

Ultima oră