Sibiul în topul destinațiilor favorite ale turiștilor în 2024

Conform unei analize realizate de agenția de turism online Travelminit.ro, regiunile montane și marile orașe din România, precum Brașov, București, Cluj-Napoca, Sibiu și Sinaia, au fost cele mai populare destinații pentru turiști în primele nouă luni din 2024. Această tendință reflectă preferințele utilizatorilor platformei, care au ales să viziteze în număr mare aceste zone.

Prețul mediu pentru o noapte de cazare a crescut cu aproximativ 8% față de anul trecut. Sectorul SPA a înregistrat cea mai mare creștere, de 16%, urmat de regiunile montane, cu o creștere de 10%. Concret, o noapte de cazare costă în medie 169 lei în zonele montane, 191 lei în destinațiile SPA și 161 lei în orașe, relatează Agerpres.

Costurile sejururilor

Pentru cupluri, un sejur de două nopți a avut un cost mediu de 811 lei, marcând o creștere de 6,5% comparativ cu anul trecut. În regiunile montane, un sejur de două nopți pentru două persoane a costat în medie 775 lei, în orașe – 694 lei, iar în destinațiile SPA – 908 lei. De asemenea, călătoriile de familie de patru nopți au arătat o creștere generală de 8,7% față de 2023, cu prețuri medii de 2.038 lei pentru destinațiile montane, 2.183 lei pentru destinațiile SPA și 1.832 lei pentru orașe.

Popularitatea perioadelor de călătorie

Perioadele cele mai populare pentru călătorii în acest an au fost weekendul de după începerea vacanței școlare, începând cu 21 iunie, weekendul prelungit de Sfânta Maria, din luna august, și ultimele două weekenduri din iulie. Aceste tendințe demonstrează o continuare a interesului românilor pentru escapade în natură, dar și în marile orașe.

Impactul inflației asupra turismului intern

Chiar dacă piața turismului intern a stagnat comparativ cu aceeași perioadă din 2023, litoralul românesc a rămas principala destinație de vacanță pentru români. Impactul inflației a dus la alegerea sejururilor în capetele de sezon, iar agenția Litoralulromanesc.ro a înregistrat o creștere a vânzărilor de aproximativ 20% comparativ cu 2023, cu vânzări totale de peste 270 milioane lei. Peste 265.000 de persoane au rezervat sejururi la mare prin intermediul agenției, 38% dintre acestea plătind cu cardul de vacanță.

Preferințele turiștilor pe litoral

Pe litoral, turiștii români au preferat hotelurile de 3 și 4 stele, interesul fiind mai mare pentru pachetele all-inclusive și cele care includ servicii suplimentare, cum ar fi accesul la piscină, plaja privată și locurile de joacă pentru copii. Durata medie a sejurului a fost de 4,6 nopți, iar valoarea medie a pachetului de cazare a rămas constantă, la 544 euro pentru două persoane.

Satisfacția turiștilor

În sezonul estival din 2024, gradul de satisfacție al turiștilor față de serviciile primite a fost constant, cu evaluări favorabile pentru curățenia hotelurilor (8,50 din 10) și poziționarea acestora (8,92). Totuși, facilitățile unităților de cazare au obținut o notă generală de 7,80, o medie sub 8, reflectând unele nemulțumiri în rândul turiștilor.

Ultima oră