Iranul a atacat Israelul cu sute de rachete balistice (video)
foto Reuters/Amir Cohen

Forțele armate ale Regatului Unit au participat marți seară la o operațiune de doborâre a rachetelor lansate de Iran către Israel, conform ministrului britanic al apărării, John Healey. Acesta a declarat că „forțele britanice și-au jucat rolul în încercarea de a preveni o nouă escaladare în Orientul Mijlociu”, mulțumind personalului militar pentru curajul și profesionalismul demonstrat.

Atacul direct al Iranului asupra Israelului reprezintă o escaladare recentă între cele două puteri regionale, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis o ripostă. În contextul acestui conflict, premierul britanic Keir Starmer a exprimat preocupări profunde privind situația din regiune, subliniind riscurile unei escaladări suplimentare și reafirmând „dreptul Israelului la autoapărare”, scrie Digi24.

Marea Britanie a oprit recent vânzările de arme către Israel, după ce o analiză juridică a evidențiat riscul ca acestea să fie utilizate în mod contrar dreptului umanitar, în contextul conflictului din Fâșia Gaza, care a dus la peste 40.000 de decese. Starmer a discutat cu liderii europeni, inclusiv cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, pentru a căuta o soluție politică în cadrul conflictului.

Marți seara, Iranul a lansat 180 de rachete către Israel, în cel mai grav atac de până acum, dar Israelul a reușit să le respingă cu ajutorul sistemului Iron Dome și al asistenței din partea SUA. Starmer a reiterat apelul către cetățenii britanici din Liban de a părăsi țara, subliniind gravitatea situației actuale.

YouTube video

Ultima oră