Femeile pot ieși mai repede la pensie. Ce documente trebuie să depună

Începând cu 1 septembrie, a intrat în vigoare noua lege privind pensiile, care permite femeilor ce au născut și crescut copii să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare. Conform Legii 360/2023, această reducere se poate combina cu alte tipuri de reduceri, inclusiv cele pentru munca în condiții speciale, dar nu poate depăși 11 ani în total, scrie Antena3.

Pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare, femeile trebuie să fi îndeplinit stagiul complet de cotizare, estimat la 35 de ani (cerință aplicabilă din 2030), și să fi crescut copii până la vârsta de 16 ani sau să fi adoptat copii timp de cel puțin 13 ani. Reducerea minimă este de șase luni pentru un copil, iar maximum de trei ani și jumătate pentru cele cu șapte sau mai mulți copii.

Dosarul de pensionare trebuie să conțină, pe lângă documentele necesare, și certificatul de naștere al copiilor sau hotărârea judecătorească de adopție, precum și o declarație pe propria răspundere privind creșterea copiilor.

De asemenea, femeile cu pensie de invaliditate sau pensie anticipată care îndeplinesc aceste condiții vor fi transferate, din oficiu, la pensia pentru limită de vârstă, odată cu îndeplinirea cerințelor legale.

Ultima oră