Un nou început pentru Maksym Slava în Sibiu. Povestea refugiatului ucrainean, de la război la reconstrucție (video)

 De la începutul războiului din Ucraina, Sibiul a devenit un refugiu pentru mulți ucraineni, printre care și Maksym Slava. După ce a părăsit țara împreună cu familia, Maksym și-a construit o nouă viață în Sibiu, unde a reușit să se integreze atât social, cât și profesional.

Povestea sa este una de curaj și determinare, iar mărturia sa subliniază provocările și speranțele unui refugiat care încearcă să își refacă viața departe de casă.

Maksym a ajuns în Sibiu în vara anului 2022, după o scurtă ședere în Bulgaria. Deși nu știa prea multe despre oraș, un văr i-a povestit despre viața liniștită de aici, iar familia sa a decis să se stabilească în acest loc. „Orașul este liniștit și ne-am obișnuit rapid. Oamenii de aici ne-au primit cu brațele deschise, iar acest lucru ne-a ajutat foarte mult să ne refacem viețile”, povestește Maksym.

Cu sprijinul programelor dedicate refugiaților ucraineni și al localnicilor, familia lui Maksym a reușit să se adapteze. Copiii săi frecventează acum școala românească, iar el a învățat limba română cu ajutorul aplicațiilor de învățare a limbilor străine și prin interacțiunea zilnică cu localnicii. „Am învățat limba română pas cu pas. Nu pot spune că vorbesc perfect, dar mă descurc. Copiii învață mult mai repede decât mine”, spune el.

Un nou început pentru Maksym Slava în Sibiu. Povestea refugiatului ucrainean, de la război la reconstrucție (video)

Viața înainte de război și un nou drum în construcții

Înainte de a fugi din Ucraina, Maksym avea o firmă de construcții și o echipă de peste 20 de oameni care lucrau la proiecte mari, inclusiv finisaje pentru mall-uri. Războiul l-a forțat să lase în urmă totul și să înceapă de la zero. Ajuns în Sibiu, el a reușit să își găsească de lucru în domeniul său și să își continue activitatea în construcții, în colaborare cu ansamblul imobiliar One Residence.

 

Un nou început pentru Maksym Slava în Sibiu. Povestea refugiatului ucrainean, de la război la reconstrucție (video)

Silviu Ciolacu, dezvoltator al ansamblului imobiliar, a vorbit despre cum l-a cunoscut pe Maksym: „Căutam să ne mărim echipa de finisări. Un prieten mi l-a recomandat pe Maksym ca pe un om foarte serios și dedicat. Așa l-am cunoscut și am fost impresionat de povestea sa. Maksym avea o firmă mare în Ucraina, dar din cauza războiului a fost nevoit să fugă și să înceapă de la zero aici.”

Maksym și echipa sa se ocupă de amenajări interioare, de la gresie și parchet până la zugrăveli și alte finisaje. Calitatea lucrărilor sale și abilitatea de a comunica eficient cu clienții au contribuit la succesul său în acest nou mediu.

Un nou început pentru Maksym Slava în Sibiu. Povestea refugiatului ucrainean, de la război la reconstrucție (video)

Speranțele pentru viitor

Deși s-a integrat bine în comunitatea din Sibiu, Maksym rămâne cu gândul la Ucraina. „Îmi lipsește tot din Ucraina. Războiul a schimbat totul, iar ceea ce îmi amintesc despre țara mea nu mai este la fel. Nu știu când sau dacă ne vom întoarce, depinde de cât va dura războiul”, spune el cu tristețe.

Cu toate acestea, Maksym este optimist în privința viitorului său în Sibiu. Firma sa de construcții îi oferă stabilitate și speranța unei vieți mai bune. „Sper să construim împreună lucruri frumoase aici, în România.”

Povestea lui Maksym Slava reflectă curajul și determinarea celor care, în ciuda circumstanțelor dificile, își reconstruiesc viețile în locuri noi. Sibiul a devenit un loc în care Maksym și familia sa au găsit sprijin, liniște și oportunități, iar contribuția lor aduce o valoare importantă comunității locale

Ultima oră