Teren de golf la vila de protocol a președintelui Klaus Iohannis (video)
foto ZiarulUnirea.ro

Grădina Vilei de Protocol de la Neptun, locul de relaxare preferat al președinților României, a fost recent dotată cu un miniteren de golf, conform imaginilor publicate de G4Media.

Terenul, care cuprinde trei găuri de golf, a fost amenajat în jurul lacului din fața Vilei Nufărul, construită inițial pentru soții Ceaușescu în perioada comunistă și folosită ulterior de președinții postdecembriști. Acest miniteren este destinat în principal pentru relaxare, nefiind de dimensiuni standard pentru competiții oficiale, care necesită terenuri cu 18 găuri.

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA APPS), instituția responsabilă cu administrarea vilelor de protocol, nu a răspuns până la publicarea articolului solicitărilor reporterilor G4Media privind detalii referitoare la costurile și scopul acestei investiții. Jurnaliștii au întrebat dacă miniterenul de golf a fost realizat la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, cunoscut pentru pasiunea sa pentru acest sport, însă până acum nu s-a primit niciun răspuns oficial.

Conform imaginilor satelitare disponibile pe Google Earth, terenul de golf a fost amenajat după anul 2017, fiind vizibil în capturile realizate în ianuarie 2019. În plus, în zona din nordul grădinii vilei, acolo unde este amplasată una dintre găurile de golf, se observă dispariția unor arbuști în perioada respectivă.

Președintele Iohannis, la un nou weekend de relaxare înainte de plecarea la ONU

Pe 23 septembrie 2024, G4Media a relatat că președintele Klaus Iohannis a plecat în Statele Unite cu un avion privat de lux de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța, conform Boarding Pass, pentru a participa la Adunarea Generală a ONU de la New York. Deși administrația prezidențială nu a anunțat oficial nicio activitate a președintelui în județul Constanța, se speculează că acesta a petrecut un weekend de relaxare la Vila de Protocol de la Neptun, un loc frecventat de Iohannis pentru pasiunea sa pentru golf.

Acest episod nu este unic. În aprilie 2024, aeronava prezidențială a aterizat tot pe aeroportul din Constanța, aducându-l pe Iohannis dintr-o vizită oficială în Coreea de Sud. Anterior, la finalul lunii aprilie 2023, președintele și soția sa, Carmen Iohannis, s-au cazat la vila de la Neptun înainte de vacanța de 1 Mai, după ce au fost aduși tot cu un avion privat din turneul sud-american al președintelui.

YouTube video

Investiții masive în vilele de protocol de la Neptun

Jurnaliștii de la Adevărul au dezvăluit în septembrie 2024 că, în ultimii cinci ani, RA APPS a investit peste 900.000 de euro în modernizările vilelor de protocol de la Neptun. Printre aceste investiții se numără construirea a două piscine, una de 278 de metri pătrați și alta de 54 de metri pătrați, precum și a unui jacuzzi, toate destinate relaxării demnitarilor.

Vila Nufărul a fost, de asemenea, în centrul atenției internaționale în 2008, în timpul vizitei istorice a președintelui american George W. Bush, care s-a întâlnit acolo cu președintele Traian Băsescu. Cei doi lideri s-au plimbat pe plaja de la Neptun și în grădina vilei de protocol.

Klaus Iohannis și pasiunea pentru golf

Pasiunea președintelui Iohannis pentru golf nu este o noutate. El a fost de mai multe ori surprins practicând acest sport, inclusiv în momente controversate. În septembrie 2021, Klaus Iohannis a stârnit reacții puternice după ce a încurajat publicul să practice golful, declarând că nu este un sport exclusivist. „Golful se poate practica la orice vârstă și încurajez pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport”, a spus Iohannis la un eveniment organizat la terenul de golf de la Pianu de Sus, județul Alba. Mesajul său a fost criticat de politicieni și comentatori, mai ales pentru că a venit într-un moment de criză politică, dar și de internauți, care au răspuns cu glume și meme-uri pe rețelele sociale.

Mai mult, Iohannis a fost surprins jucând golf la Pianu de Jos în noiembrie 2021, chiar în ziua în care se comemorau 6 ani de la tragedia din Colectiv, ceea ce a atras noi valuri de critici. Totuși, președintele a continuat să frecventeze terenurile de golf din România, revenind la Pianu de Jos și în martie 2024, fiind surprins într-o fotografie alături de soția sa, Carmen Iohannis.

În concluzie, Vila de Protocol de la Neptun rămâne unul dintre locurile preferate de relaxare ale președintelui, iar recentul miniteren de golf adăugat grădinii vilei sugerează că această pasiune pentru sport continuă să fie o parte importantă din activitățile sale de recreere.

Ultima oră