Everest-ul continuă să crească în înălțime

Oamenii de știință au descoperit că muntele Everest, cel mai înalt din lume, crește în înălțime. Ei au încercat să afle ce provoacă fenomenul și au aflat că un râu subteran ar putea fi explicația.

Muntele Everest crește în permanență, au stabilit cercetătorii, potrivit Sky News, citează Mediafax. Cel mai înalt loc de pe Pământ a crescut cu 15 până la 50 de metri în ultimii 89.000 de ani.

Oamenii de știință cred că au aflat sursa fenomenului misterios. În urmă cu zeci de mii de ani râul Arun s-a unit cu un alt râu, formând un defleu adânc, lângă Everest. Apa circulă cu viteză și erodează puternic solul. Acest lucru provoacă un fenomen rar. Pe măsură ce cantitatea uriașă de sedimente este îndepărtată, pământul este mai ușor și scoarța terestră se ridică, susțin autorii studiului. Fenomenul afectează și alți munți din zonă.

„Muntele Everest este un munte remarcabil și este încă în creștere. Cercetarea noastră arată că, pe măsură ce sistemul fluvial din apropiere taie mai adânc, pierderea de material face ca muntele să se ridice mai mult în sus”, a spus Adam Smith, de la UCL Earth Sciences.

Muntele Everest are 8.849 de metri înălțime cu aproximativ 250 de metri deasupra următorului din Himalaya.

Ultima oră