Sistemul de monitorizare electronică a infractorilor există în Sibiu și alte 17 județe
Sursă foto: IGPR

Sistemul de Monitorizare Electronică extins în 18 județe, inclusiv Sibiu, din 1 octombrie.

Începând cu 1 octombrie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) va fi implementat în alte 18 județe din România, printre care și Sibiu. Acest sistem reprezintă o măsură importantă în prevenirea și combaterea violenței domestice, oferind protecție sporită victimelor și asigurând monitorizarea agresorilor prin dispozitive electronice de supraveghere.

Noile județe incluse în etapa a treia de implementare a SIME sunt: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Sistemul se aplică nu doar în cazurile de violență domestică, ci și în proceduri judiciare, precum controlul judiciar și arestul la domiciliu. Această tehnologie permite monitorizarea automată a persoanelor supravegheate, garantând astfel respectarea măsurilor impuse de instanțe și prevenirea contactului între agresori și victime.

În primele 8 luni ale anului 2024, Poliția Română a emis aproape 9.000 de ordine de protecție provizorii, dintre care peste 3.600 au fost transformate în ordine de protecție de către instanțe. Sistemul de monitorizare electronică va contribui semnificativ la reducerea numărului de încălcări ale ordinelor de protecție și va spori siguranța persoanelor vulnerabile.

Ultima oră