Cod portocaliu de ploi în județul Sibiu. Recomandările pompierilor
foto: arhivă

Sibiul se află sub atenționare de cod portocaliu de ploi. Pompierii vin cu o serie de recomandări pentru sibieni. 

Începând cu duminică dimineață, în contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, de cod galben și portocaliu, pentru prevenirea apariției unor efecte negative sau diminuării intensității acestora, au fost luate o serie de măsuri, printre care:

•⁠ ⁠activarea Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum și a Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), pentru monitorizarea atentă și permanentă a situației din teren și intervenția rapidă în caz de necesitate;
•⁠ ⁠creșterea capacității operaționale la toate inspectoratele județene pentru situații de urgență aflate sub cod portocaliu;
•⁠ ⁠verificarea permanentă a amenajărilor hidrologice și a zonelor cu risc din albiile râurilor;
•⁠ ⁠asigurarea serviciului de permanență la nivelul tuturor autorităților administrației publice locale;
•⁠ ⁠dislocarea unor echipaje de intervenție în zonele de risc, precum și prealertarea echipajelor aeriene.
Astfel, autoritățile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcție de evoluția situației din teren.

Cod portocaliu de ploi în județul Sibiu. Recomandările pompierilor

„Îndrumăm cetățenii ca în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale”, transmit pompierii.

În cazul vântului puternic, cetățenii să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate. Conducătorilor auto le este recomandat să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo și să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.

Platforma națională de pregătire pentru situații de urgență (https://fiipregatit.ro) și aplicația DSU sunt sursele oficiale de unde puteți afla măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.

Ultima oră