Elevii pot depune cereri pentru cardurile educaționale de 500 de lei
foto Pixabay

Guvernul României a extins până pe 23 octombrie 2024 termenul pentru depunerea cererilor de acordare a cardurilor educaționale în valoare de 500 de lei, destinate preșcolarilor și elevilor din familii dezavantajate, scrie Edupedu.

Această modificare a fost inclusă în Ordonanța de Urgență nr. 112/2024, publicată pe 25 septembrie 2024, în Monitorul Oficial. Inițial, termenul era stabilit pentru 3 octombrie, dar a fost extins cu 20 de zile, conform noilor prevederi.

Cardurile educaționale pentru anul 2024-2025

Părinții și tutorii legali care doresc să beneficieze de acest sprijin trebuie să depună cererile la secretariatele școlilor, până la data limită. Cardurile educaționale sunt finanțate din fonduri europene și pot fi folosite pentru achiziția de rechizite și haine pentru elevi și preșcolari care se încadrează în condițiile de eligibilitate.

Utilizarea fondurilor încărcate pe carduri din anul școlar precedent

O altă modificare importantă inclusă în ordonanță este prelungirea termenului de utilizare a sumelor încărcate pe cardurile educaționale din anul școlar anterior, 2023-2024. Aceste sume vor putea fi folosite până la 31 decembrie 2024. Decizia vine după ce, în a doua săptămână a anului școlar curent, fondurile au fost blocate pe mii de carduri, din cauza unor prevederi neclare în OUG nr. 83/2023.

Baza de date pentru beneficiari

Ministerul Educației este obligat să transmită până pe 1 noiembrie 2024 baza de date cu beneficiarii programului către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Baza de date va include informații detaliate despre preșcolarii și elevii eligibili, inclusiv nivelul de școlarizare și datele de identificare ale reprezentanților legali.

Ultima oră