Când va putea recupera Statul Român prejudiciul de 260.000 de euro de la Klaus Iohanis
foto Arhivă

Autoritățile fiscale române (ANAF) ar putea să înceapă procedurile de recuperare a prejudiciilor în cazul imobilelor din Sibiu aparținând familiei președintelui Klaus Iohannis, însă acest lucru va depinde de finalizarea unui litigiu aflat în desfășurare legat de moștenire. Informațiile provin din surse instituționale citate de Profit.ro.

Decizia recentă a instanței supreme nu oferă ANAF suficientă bază legală pentru a demara aceste acțiuni. Potrivit surselor, dacă situația juridică se clarifică, președintele Iohannis va avea oportunitatea de a plăti suma stabilită, iar ANAF va putea trece la executarea bunurilor doar în cazul în care acesta nu își va onora obligațiile financiare.

Litigiile privind moștenirea imobilelor

Instanța supremă a emis o hotărâre definitivă într-un litigiu din 2016 referitor la moștenirea unui imobil din Sibiu, care a aparținut soției președintelui, Carmen Iohannis. Acest proces a fost deschis de Rodica Baștea, o prietenă din Miami a soților Iohannis, care a contestat un certificat din 2008 prin care statul român a fost declarat moștenitor al imobilului de pe strada Gheorghe Magheru 35.

Între 1999 și 2008, imobilul a aparținut lui Ioan Baștea, soțul lui Rodica, și Georgetei Lăzurcă, soacra președintelui. În urma pierderii unui prim imobil din Sibiu, situat pe strada Nicolae Bălcescu 29, în 2015, statul român nu a reușit să recupereze bunul, instanța stabilind că imobilul îi aparține statului, având în vedere că proprietarul inițial nu mai avea moștenitori legali.

Impactul litigiilor asupra proprietății

În prezent, imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu 29 nu a fost recuperat de către stat din cauza litigiilor de moștenire. Chiar dacă ANAF a obținut deja certificatul de moștenitor pentru imobilul de pe Gheorghe Magheru 35, acest act a fost contestat de Rodica Baștea în instanță.

Între timp, spațiul comercial de pe Bălcescu rămâne nefolosit, iar statul nu poate să își exercite dreptul de proprietate asupra acestuia din cauza proceselor în instanță. Această situație a atras atenția mass-media, care a subliniat cum incertitudinile legate de moștenire împiedică atât recuperarea bunurilor de către stat, cât și utilizarea eficientă a acestora.

Ultima oră