Valoarea bonurilor de masă va crește începând cu 1 octombrie
foto CanCan

Începând din octombrie 2024, valoarea maximă a tichetelor de masă va fi majorată la 40,04 lei, potrivit Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 4.679/2024, publicat recent în Monitorul Oficial. Această creștere va fi aplicabilă pentru întregul semestru II al anului și va continua să fie valabilă și în primele două luni din 2025, respectiv în februarie și martie.

Ordinul prevede că valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși acest cuantum, dar angajatorii au libertatea de a oferi tichete de masă cu o valoare inferioară acestui plafon. Această măsură vizează menținerea sprijinului financiar acordat angajaților pentru achiziționarea de produse alimentare sau pentru plata mesei în cadrul restaurantelor sau altor unități de profil, scrie Antena3.

Ce înseamnă tichetele de masă și cum funcționează?

Tichetele de masă, reglementate de Legea 165/2018, reprezintă un beneficiu extrasalarial oferit de angajatori angajaților lor. Acestea sunt acordate lunar și pot fi utilizate exclusiv pentru plata mesei sau achiziționarea produselor alimentare din unitățile care acceptă aceste tichete. Ele sunt o formă importantă de suport economic pentru salariați, contribuind la acoperirea unor cheltuieli esențiale.

În prezent, multe companii oferă tichete de masă în format electronic, pe carduri dedicate, care pot fi folosite în supermarketuri, restaurante, sau alte puncte de vânzare de produse alimentare.

Evoluția valorii tichetelor de masă

Valoarea tichetelor de masă a suferit mai multe ajustări în ultimii ani, în funcție de inflație și de politica economică a guvernului. Creșterea la 40,04 lei reflectă un efort de a păstra puterea de cumpărare a salariaților, în contextul unei inflații crescute și a unor costuri tot mai mari în sectorul alimentar. Cu toate acestea, tichetele de masă nu pot fi utilizate în alte scopuri decât cele strict alimentare.

Astfel, angajatorii din România au acum posibilitatea de a majora valoarea acestor beneficii, în funcție de nevoile și resursele disponibile, asigurând un sprijin suplimentar pentru angajați în fața costurilor în creștere ale vieții de zi cu zi.

Ultima oră