Sibiul prin ,,luneta” unui turist din Marea Britanie. ,,E ciudat că au lăsat expusă statuia lui Brukenthal”

Un vlogger stabilit în Marea Britanie, cunoscut sub numele de „Road Forks Offbeat”, a vizitat recent Sibiul. Acesta a împărtășit publicului său impresiile inedite despre orașul nostru, într-un vlog care a stârnit curiozitatea multora. Deși a venit cu așteptări mari, ca mulți alți turiști, a observat lucruri neobișnuite și chiar surprinzătoare despre istoria și arhitectura orașului nostru.

Vloggerul a început plimbarea în Piața Mică, admirând clădirile și atmosfera locului: „E un mic târg aici și avem în față Turnul Sfatului, un turn medieval datând dinainte de 1320. Merită vizitat mai târziu”, spune el. Descrie Podul Minciunilor ca fiind „nimic special la prima vedere”, dar apreciază faptul că este primul pod de fontă din România, sugerând că istoria lui trebuie să fie una interesantă.

Sibiul prin ,,luneta” unui turist din Marea Britanie. ,,E ciudat că au lăsat expusă statuia lui Brukenthal”

Ce l-a impresionat cel mai mult, însă, au fost casele cu „ochi”, o caracteristică bine cunoscută de noi, sibienii. „Îmi plac cu adevărat aceste case”, a remarcat el. Bărbatul a subliniat unicitatea arhitecturală a Sibiului și felul în care „ochii” par să vegheze asupra orașului.

 

Arhitectura fascinantă și statutul cultural al orașului

Ca orice turist care se documentează înainte de a vizita un loc, bărbatul a fost informat despre faptul că Sibiul a fost Capitala Europeană a Culturii în 2007. Vloggerul a menţionat că acest statut a avut un rol important în dezvoltarea economică și culturală a orașului. A fost de asemenea impresionat de diversitatea stilurilor arhitecturale din centrul istoric, de la gotic și medieval la baroc. „Orașul este cunoscut pentru istoria și cultura sa, dar și pentru evenimentele și târgurile care continuă tradiția de piață medievală,” a adăugat el.

Sibiul prin ,,luneta” unui turist din Marea Britanie. ,,E ciudat că au lăsat expusă statuia lui Brukenthal”

O perspectivă controversată asupra baronului Brukenthal

Unul dintre cele mai neașteptate momente ale vlogului a fost atunci când britanicul a ajuns la Muzeul Brukenthal și a discutat despre figura lui Samuel von Brukenthal. Deși Brukenthal este privit de majoritatea ca un mare lider, fondator al muzeului care îi poartă numele și guvernator al Transilvaniei. Vloggerul a fost surprins să descopere o altă latură a istoriei.

 

„Dacă vei căuta pe internet, vei găsi lucruri frumoase despre Brukenthal,” a spus el. „Dar, conform localnicilor, realitatea este diferită. Brukenthal a fost un tiran care a oprimat românii și a oferit privilegii sașilor și maghiarilor.” Această observație l-a pus pe gânduri, întrebându-se de ce orașul a ales să ridice o statuie în onoarea lui în Piața Mare. „Este ciudat,” a comentat el.

Pentru mulți sibieni, această opinie poate părea șocantă sau cel puțin surprinzătoare, însă ea reflectă o perspectivă externă asupra unor aspecte mai puțin discutate ale istoriei locale.

 

Casa Cavalerilor și tradiția meșteșugarilor itineranți

Turistul a fost, de asemenea, impresionat de Casa Cavalerilor (Casa Kavaler), o clădire cu o semnificație aparte pentru tradițiile medievale ale meșteșugarilor. El a explicat că aceasta nu este doar un muzeu, ci un loc activ în care meșteșugari moderni din toată Europa continuă să lucreze și să locuiască, ducând mai departe tradiția breslelor medievale. „Este fascinant că o astfel de tradiție continuă și astăzi,” a remarcat el.

Sibiul prin ,,luneta” unui turist din Marea Britanie. ,,E ciudat că au lăsat expusă statuia lui Brukenthal”

Un oraș cu istorie și contraste

În ansamblu, experiența britanicului în Sibiu a fost una mixtă. Pe de o parte, a fost impresionat de arhitectura și atmosfera unică a orașului, iar pe de altă parte, a fost surprins de nuanțele istorice pe care le-a descoperit. Deși a început vizita cu o viziune „strălucitoare” despre istoria Sibiului, a plecat cu întrebări și observații provocatoare despre trecutul complex al orașului nostru.

Comentariile lui pot părea neobișnuite, însă ele oferă un prilej de reflecție asupra modului în care istoria este percepută din exterior. Sibiul rămâne un oraș plin de farmec și mister, iar asemenea perspective ne reamintesc că fiecare vizitator descoperă ceva nou și personal în acest loc.

Ultima oră