Reabilitarea monumentului istoric „Maria Tereza” din Terezian costă mai mult

Primăria municipiului Sibiu va reabilita monumentul istoric „Maria Tereza” din cartierul Terezian. Costurile investiției au crescut, iar consilierii locali au aprobat o nouă hotărâre în acest sens într-o ședință extraordinară. 

Reabilitarea imobilului „Maria Tereza” va costa 70.565.234,96 lei. Proiectul este finanțat prin Programul Regional Centru 2021-2027, contribuția Primăriei în proiect fiind de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv 887.529,20 lei, precum și achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului. 

Consilierii locali s-au întrunit luni într-o ședință extraordinară pentru modificarea a două articole dintr-o hotărâre dată anul trecut, iar înainte ca proiectul să fie aprobat, consilierul Zeno Pinter (FDGR) a precizat că imobilul este una dintre cele mai valoroase construcții ale Sibiului. 

„Este una dintre construcțiile de mare valoare ale Sibiului și ale Transilvaniei, un monument de artă barocă de o valoare excepțională. Toată lumea cunoaște Palatul Brukenthal, dar el e mai nou cu 10 ani decât această construcție a orfelinatului sibian și ca atare cred că merită ceva mai bun decât este în prezent. Sper, în același timp, să vedem cândva și Podul de piatră reabilitat și legătura cu orașul istoric, strada care acum este încă ocupată de o fabrică”, a spus profesorul Zeno-Karl Pinter, consilier local FDGR. 

Reabilitarea monumentului istoric „Maria Tereza” din Terezian costă mai mult

Clădire monument istoric, un simbol al Sibiului 

Clădirea existentă a vechiului orfelinat Terezian nu funcționează în momentul de față din cauza degradărilor accentuate, dar și din cauza lipsei întreținerii, reparațiilor, restaurării și reabilitării, neputând să ofere condițiile necesare desfășurării activităților. Clădirea face un tot unitar, dar este alcătuită din mai multe corpuri. Proiectată și executată în jurul anilor 1754-1767, clădirea are un regim de înălțime S parțial + P + 1E.

În prezent, clădirea monument istoric este utilizată drept internat. Tot aici sunt atelierele Grupului Școlar „Independența” și ale Grupului Școlar Alimentar. 

Lucrările vor include consolidarea clădirii și a șarpantei, dar și înlocuirea completă a învelitorii. Se vor reabilita instalațiile de utilități și se va înlocui sistemul de încălzire cu unul care utilizează surse regenerabile, respectiv pompe aer-apă, ce produc atât aer cald, cât și aer rece pentru ventilație. Tâmplăria cu uși și ferestre din lemn va fi înlocuită cu geam termopan. Fațada va fi refăcută cu tencuieli specifice unui monument istoric și vor fi executate amenajări exterioare, precum alei carosabile și pietonale, parcări, trotuare și spații verzi. 

Lucrările vor fi executate cu respectarea valorii istorice și arhitecturale cu accent pe punerea în valoare a calității de monument istoric.

Ultima oră