Nivelul Dunării crește de la o zi la alta. Risc de inundații în unele zone

Viitura de pe Dunăre avansează rapid către România, cu un debit în continuă creștere. Duminică, în zona Baziaș, la intrarea în țară, debitul a ajuns la 6.100 metri cubi pe secundă, cu mult peste media multianuală pentru luna septembrie.

Potrivit estimărilor, până la finalul săptămânii acesta ar putea crește până la 9.500 metri cubi pe secundă, dublu față de normalul perioadei, cu un vârf de 8.300 metri cubi pe secundă în următoarele zile, scrie Antena3.

Ministrul Mediului și experți de la Apele Române survolează zonele cu risc crescut de inundații și verifică digurile pe o lungime de 1.800 de kilometri. Prima oprire va fi la Porțile de Fier, unde autoritățile analizează starea digului din apropierea hidrocentralei.

Deși debitul crește cu 1.000 de metri cubi pe secundă zilnic, ministrul Mediului declară că digurile ar trebui să reziste, având capacitatea de a face față unui debit de până la 13.500 metri cubi pe secundă. Echipele ANAR au pregătit mii de saci de nisip și alte utilaje pentru intervenție în cazul în care situația devine critică. Viitura este așteptată să intre în România în jurul datei de 28-29 septembrie.

Ultima oră